Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Marjan Bunič s sodelujočimi v tekmovalnem delu (foto: Miha Širca)
Marjan Bunič s sodelujočimi v tekmovalnem delu

V Vipavi je Stična dihala tretjič

Slovenija | 09.12.2013, 13:25

V Vipavi je v soboto, 7. decembra 2013, ob 17. uri ponovno zaživela Stična Diha. Mlade so pričakale pestre delavnice, potekal je izbor za festival duhovne ritmične glasbe Ognjišče – Ritem srca, imeli so priložnost za molitev in prejem zakramenta svete spovedi ter uživati ob koncertu skupine Tvoj glas.

Mladi so se najprej zbrali v delavnicah. Filmska je nosila naslov David in David in je po ogledu prinesla pogovor o čudežu ter filmu kot možnem čudežu. Režiser je povedal več o nastajanju filma in opozoril, da smo danes postali slepi za čudeže.

Sledilo je druženje s štirimi mladimi dekleti: Neli Bačar, Kristi Hodak, Hano Furlan in Ano Križič. Večji del počitnic so preživele na prostovoljskem delu v Afriki. Pripovedovale so o svojih doživetjih, izkušnjah in ugotovitvah, ki so jih pridobile.

Irena Premrn
Irena Premrn © Miha Širca

V nadaljevanju so se skupini pridružili skavti, nato pa je bila delavnica Apostol 21. stoletja namenjena animatorjem, duhovnikom, mladinskim voditeljem in drugim pastoralnim delavcem. To delavnico je vodilo društvo SKAM. Skupaj so ugotavljali, k čemu so mladi, novodobni apostoli, poklicani danes.

Sara Selan
Sara Selan © Miha Širca

Predizbor novega glasbenega festivala

Tudi tokrat je potekal predizbor za Festival Ognjišče, s katerim želimo širiti krščanske duhovne vrednote s pomočjo novih avtorskih duhovnih popevk sodobnega glasbenega izraza. Na prvih dveh srečanjih so se v polifinale uvrstili: Franci Rotar, Monika Kovše, Eva Bohinc, Maruša Krmelj in Klara Vučko. V Vipavi so na oder stopili trije. Duhovnik Klemen Jager se nam je predstavil s skladbo Za teboj Gospod, Irena Premrn je zapela pesem Brez besed, kantavtor Borut Skočir pa pesem K tebi moj Gospod hitim.

Klemen Jager
Klemen Jager © Miha Širca

Stična diha je projekt mladih za mlade. Cilj tega druženja je, da bi mladi začeli odkrivati osebne talente, se učili za mladinsko delo, odkrivali poklicanosti in povezanosti z Bogom. Stična mladih je zelo velika izkušnja skupnosti, s pomočjo katere se naučimo enkratnosti vsakega posameznika in bližine Boga.

Marjan Bunič s sodelujočimi v tekmovalnem delu
Marjan Bunič s sodelujočimi v tekmovalnem delu © Miha Širca

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.