Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pevci in godci na državnem srečanju v Zrečah, 1. del

Slovenija | 02.12.2013, 21:00

24. novembra se je v Zrečah, kjer je potekalo državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, sklenil krog celoletnega gibanja za dobro slovenske ljudske glasbe. Letos je bila pozornost usmerjena na izvajalce in skupine mlajšega rodu, ki so z današnjim občutenjem starega poustvarili zanimiv program.

Prireditev je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Slovenske Konjice. Ob srečanju je potekal tudi seminar za vodje pevskih in godčevskih skupin.

Letošnji program za že tradicionalno prireditev Pevci nam pojejo, godci pa godejo, na katerem se je predstavilo 13 skupin iz različnih krajev Slovenije, je pripravila dr. Mojca Kovačič z GNI ZRC SAZU. Pri izboru je upoštevala bienalni sistem izbiranja, v okviru katerega so eno leto v ospredje postavljeni neposredni in drugo leto posredni nosilci izročila. Letos je bila pozornost usmerjena na izvajalce in skupine mlajšega rodu. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti na ta način poskuša spodbujati nove rodove pevcev in godcev, jih navdušiti za obujanje, izvajanje in ohranjanje ljudskega glasbenega izročila. Mladi in mlajše glasbene generacije danes zavestno iščejo in povzemajo znanje prejšnjih rodov ljudskih pevcev in godcev – pod mentorstvom usposobljenih pedagogov, večkrat tudi na lastno pobudo. Po notnih zapisih ali ob pomoči starih posnetkov poskušajo na čim bolj avtentičen in pristen način interpretirati stare ljudske pesmi in godčevske viže.

Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž bomo predvajali v dveh zaporednih oddajah. V tokratni smo slišali pevce s Keblja, godce Trio prijatelji iz KD Miklavž, Vokalno skupino Leščeček iz Veržeja, godce mladinske FS Lintvar iz Šentjurja, dekliško skupino AFS France Marolt iz Ljubljane ter Murnove godce in pevce iz KUD Mali vrh Nemilje-Podblica.

Srečanje pa so otvorili gostje in domačini, ljudski pevci Tepanje.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.