Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nadškof Parolin: S papežem Frančiškom je lahko sodelovati

Svet | 08.12.2013, 16:10

Novi vatikanski državni tajnik, nadškof Pietro Parolin, pravi, da je zelo lahko sodelovati s papežem Frančiškom. Kot je dejal, je med njima veliko sozvočja, in to daje upati na dobro prihodnost. Ob robu predstavitve neke knjige je nadškof Parolin spregovoril tudi o reformi rimske kurije.

O reformi, ki se pripravlja v rimski kuriji in bo zadevala tudi državno tajništvo, je nadškof Parolin dejal: "Zares upam na reformo Duha. Zanesljivo je treba reformirati strukture, da bodo bolj prosevale evangelij in bodo učinkovitejše v konkretnem izvajanju službe. Toda najpomembneje je, da se mi vsi, kakor zahteva papež, postavimo v to razsežnost osebne prenove, da bi uporabljali krščansko besedo nenehnega spreobračanja."

Upanje, ki ga nadškof Parolin povezuje s pontifikatom papeža Frančiška, je, da bo vesela vest o Kristusu Odrešeniku zares dosegla vse ljudi. "Ta misijonska razsežnost je temeljna v besedah in slogu papeža Frančiška, in ta razsežnost prihaja iz Latinske Amerike. Konferenca v Aparecidi je dala poudarek prav tej misijonski razsežnosti Cerkve, nujnosti, da gre na obrobja, da vse doseže, da vsem prinese veselje evangelija. To je tudi prevladujoč ton v spodbudi Evangelii gaudium, Evangeljsko veselje. Evangelij je veselje in povabljeni smo k temu, da svetu pripravimo veselje, ko mu prinesemo veselo vest," je še dejal nadškof Parolin.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.