Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Božič 2013 v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Božič 2013 v Hamiltonu

Božič v Hamiltonu

| 29.12.2013, 18:06 Matjaž Merljak

Rojaki v kanadskem Hamiltonu, ki se zbirajo v slovenski župniji svetega Gregorija Velikega, so se na božič začeli pripravljati na prvo adventno nedeljo, ko so v cerkvi postavili adventni venec. Vsako nedeljo je eden od rojakov prižgal eno svečko na venčku več. Več o pripravi in božičnem praznovanju nam je povedal župnik Drago Gačnik SDB.

Drugo nedeljo v adventu so v dvorani pripravili Miklavževanje, udeležilo se ga je več kot 200 rojakov. Začelo se je s kosilom, ob dveh je bil kratek Miklavžev program - nastopili so angelčki in škrati, sodelovali so tudi otroci sobotne Slovenske šole, sledilo je obdarovanje.

Bližnja priprava na božič je bila devetdnevica, ko so pri večerni maši prepevali: „Kralja, ki prihaja, pridite molite“... Ljudje so se navadili in radi pridejo.

Pred četrto adventno nedeljo so imeli duhovno obnovo s spovedjo in nagovori med sveto mašo. Letos je pomagal salezijanec Štefan Krámpač. Na četrto adventno nedeljo imajo duhovno obnovo tudi v postojankah: pri društvu Sava poleg Kitchenerja in v Londonu. Pri društvu Sava so morali letošnjo mašo odpovedati, ker se je iz sobote na nedeljo ohladilo in je dež prešel v led, po cesti in po drevesih je bil žled in ni bilo varno iti na cesto, pa tudi veliko hiš je ostalo brez elektrike, ker so se lomile veje dreves in trgale električne žice. Sta pa duhovnika uspela priti v Londonu, ker se je vreme v tistem delu Ontarija otoplilo in smo imeli ob štirih popoldne spoved, sveto mašo in po maši so se zbrali še v dvorani za božično druženje.

Mlade moči v programu svetega večera
Mlade moči v programu svetega večera © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V slovenski župniji v Hamiltonu imajo na božični večer dve sveti maši: ob 6h zvečer v angleškem jeziku, ob 10h pa v slovenščini. K prvi maši pridejo mlade družine in nekateri starejši. Na začetku so kratek program pripravili otroci iz župnije pod vodstvom Sonyje in Mary. Ker je bilo letos v decembru slabo vreme, so morali program temu primerno prilagoditi, ker je mogoča samo ena skupna vaja. Mya je zapela dve pesmi v slovenščini, na flavti sta jo spremljali sestri Sofia in Julia. Potem so nadaljevali s sveto mašo, med katero je prepeval angleški zbor pod vodstvom Ivana Mertuka. Otroci so sodelovali tudi s prošnjami – nekatere v slovenščini druge v angleščini.

Sodelovanje pri polnočnici
Sodelovanje pri polnočnici © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na začetku slovenske maše na sveti večer so dekleta ponovila dve pesmi s flavtami, potem pa sta moški in mešani zbor zapela nekaj božičnih pesmi. Cerkev je bila lepo okrašena - za čiščenje in okrasitev skrbi Slomškovo oltarno društvo, Olga Glavač pa vedno lepo in izvirno okrasi cerkev in speče kruh »vrtanek«, ki ga prinesejo z darovi pri sveti maši; jaslice sta postavila Robi Letnik in njegova žena Lorie, figure pa so postavili otroci.

Na sam božični dan sta bili sveti maši po običajnem nedeljskem urniku, ob pol desetih slovenska in ob enajstih angleška. Pri obeh mašah so prepevali pevci.

Štefanovo pri Lipa Parku
Štefanovo pri Lipa Parku © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Lepo število se je zbralo tudi na praznik sv. Štefana. Popoldne sta imela sveto mašo še v društveni dvorani pri društvu Lipa park na obrobju mesta St. Katharines.

„Letošnji božič je bil pri bel, snežen in kar precej hladen. Je pa bilo več topline v srcih. Misel, ki sem je poudaril med pridigo je, da se je potrebno prikloniti pred Bogom, še posebej prikloniti se v duhu, ker če se nisi pripravljen prikloniti se pred Bogom, se človek začne klanjati ljudem in stvarem,“ je dejal župnik Drago Gačnik in tudi poslušalcem Radia Ognjišče zaželel blagoslovljeno praznovanje božične osmine in božjega blagoslova v novem letu. Ali kakor je letos napisal voščilo naš hamiltonski škof: »Božič je tipično praznovanje veselja – rojstvo otroka – Odrešenika, ki je Kristus Gospod! V središču je radost – ta Otrok je znova rojen za nas, bi nas ozdravil, osvobodil in odrešil. Jezus Kristus – naš Luč, Luč sveta – je rojen za nas! Delite to Veselo Novico z vašimi družinami in prijatelji, v vaših domovih in župnijah!«

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...