Petra StoparPetra Stopar
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

Decembrska GOD o lampeduški krizi

| 21.12.2013, 19:00 Matjaž Merljak

V decembrski oddaji Gradimo odprto družbo GOD smo predstavili skupno izjavo za javnost evropskih in afriških jezuitov ob tragičnih dogodkih na otoku Lampedusa. Namen izjave je osveščati javnost in spodbuditi vse, da se najdejo rešitve, da se taki tragični dogodki več ne ponovijo. V oddaji ste slišali tudi novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Izjava jezuitskih provincialov Evrope, Bližnjega Vzhoda, Afrike in Madagaskarja z naslovom

»Migracija in azil danes - mi ne moremo postavljati mej po naših željah«

Rim, petek 25. oktobra 2013

V zadnji tednih smo vsi videli strašno trpljenje migrantov in njihovih družin posebno ob nedavni tragediji na Lampedusi. V zadnjih dvajsetih letih je umrlo na tisoče ljudi, ki so skušali doseči Evropo. Papež Frančišek je obiskal Lampeduso in izrazil svoje sočutno ogorčenje in žalost zaradi obupnega trpljenja migrantov. Mi, jezuitski provinciali in višji predstojniki Evrope, Bližnjega Vzhoda in Afrike ter Madagaskarja predstavljamo več kot 6.000 jezuitov dveh celin. Pridružujemo se papežu pri njegovi skrbi in zavzetosti za migrante, ki ogromno tvegajo zato, da bi našli boljše življenje in bežijo iz domačih dežel, kjer jih tamkajšnje razmere življenjsko ogrožajo. To izjavljamo zato, ker smatramo, da je skrajni čas za naše družbe, da se soočijo s tem težkim moralnim problemom.

Rešiti življenja – osnovna moralna nuja

Razloge za migracijske in begunske tokove so kompleksni. Med najbolj značilnimi so: vojne, preganjanje, gospodarska negotovost, okoljske katastrofe in neuspešne države, ki ne morejo skrbeti za svoje prebivalstvo. Kakorkoli, tragedija Lampeduse nam kaže, da smo vsi poklicani k svoji osnovni dolžnosti, to je, da rešimo življenja. Tej moralni obveznosti ne moremo ubežati.

Ustaviti dobavo orožja Afriki

Evropa mora sprejeti svoj del odgovornosti za globalne tokove migrantov. Mnoge evropske države ali njihove korporacije dobavljajo orožje Afriki, pogosto tajno. Te dobave orožja podžigajo konflikte, ki pa posledično, povzročajo migracijske tokove. Naš svet je tako medsebojno povezan, da ne moremo postaviti mej naših prizadevanj na Sredozemlju.

Dublinska uredba

Mnoge evropske države so gostoljubne do prosilcev za azil. Toda »Dublinska uredba« določa, da imajo države, kjer migranti najprej pridejo, odgovornost, da ocenijo njihovo prošnjo za azil. Vendar to ne olajšuje enakega deleža pri azilnih tokovih. Vse države Evrope bi morale podpirati druga drugo v solidarnosti do tega problema in bi morale prevzeti skupno odgovornost za azilna in migracijska vprašanja.

Ustaviti pridrževanje prosilcev za azil; izboljšati pogoje za migrante v centrih za tujce

 

  •  

    Mi nasprotujemo pridržanju prosilcev za azil. Alternative centrom za tujce so na razpolago; nekatere države jih uporabljajo in dobro delujejo.

     

 

  •  

    Otrokom, bodisi migrantom ali prosilcev za azil, bi moralo biti zagotovljeno boljše varstvo. Prav tako bi jim morala biti zagotovljena pravica do kvalitetne izobrazbe.

     

 

  •  

    Pogoji za pridrževanje migrantov so pogosto nečloveški. Medtem, ko se zavedamo, da so nacionalne vlade in sistem socialnega varstva raztegljiv pojem, so osnovni človeški pogoji in skrb za duhovne potrebe moralno obvezni.

     

 

Ne se zaplesti v skrajne politične razprave

Mi smo zaskrbljeni zaradi načina, kako politiki širokega spektra dovolijo, da nanje vplivajo politiki skrajne desnice. Ker postaja iskanje volilnih glasov in volilni uspeh čedalje močnejše, je politična razprava v nevarnosti, da postane talec ekstremne oblike populizma. Pozivamo politike, da zagotovijo, da taki ekstremisti ne narekujejo načina političnih razprav. Evropa 20. stoletja je pokazala tragedijo, kaj se zgodi, če skrajne skupine prevzamejo oblast in kontrolo. Mi spodbujamo vse tiste v domačih deželah migrantov, da delajo za mir in pravičnost v svojih domačih deželah, da bi vsi njihovi državljani našli varen in miren dom za svoje družine.

Podpirati tiste, ki pomagajo izboljšati stanje

Mi pohvalimo pogumne napore mnogih škofovskih konferenc, cerkvenih skupin, nevladnih organizacij v Evropi, ki so ustvarili praktično pomoč beguncem in migrantom, jih zagovarjajo v njihovem imenu, kar smatramo kot visoko predanost. Kot Jezuiti, se posebno zahvaljujemo Jezuitskemu združenju za begunce (s kratico JRS), Službi Jezuitom za migrante v Španiji (s kratico JSM) in drugimi jezuitskimi organizacijami za vse delo, ki ga opravljajo z vso zavzetostjo in profesionalnostjo. Kot Družba Jezusova v Evropi, na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in na Madagaskarju, obnavljamo svojo predanost službi marginaliziranih in najbolj ubogih med ubogimi v naših deželah in priporočamo migrante v molitev vernikov in skrbi ter prizadevanju vseh ljudi dobre volje.

In še kratka opomba: Jezuitski provinciali Evrope in Bližnjega Vzhoda so odobrili to izjavo na svojem letnem srečanju v Rimu od 17-23. oktobra 2013. Jezuitski provinciali Afrike in Madagaskarja so jo potrdili elektronsko.

Novice z begusnko tematiko iz domovine in tujine 

Prvi diplomanti iz begunskih taborišč

Pred kratkim je prva skupina 48 beguncev - po dolgih letih planiranja in trdega dela v nelahkih pogojih - končala univerzitetni študijski program, ki ga je financiralo Mednarodno Jezuitsko združenje za begunce. Begunci, ki so bili študentje ameriške univerze Regis v Denverju (Coloradu), so sodelovali pri inovativnem on-line študiju v katerem sta sodelovala tako Jezuitsko združenje za begunce, kakor tudi Jezuitsko visokošolsko izobraževanje za obrobne. Prva slovesnost ob koncu študija je potekala v Kakuma taborišču v Keniji, kjer je 25 beguncev prejelo diplome akreditirane pri Regis univerzi.

Druga podobna slovesnost je potekala v Dzaleka taborišču v Malaviju, kjer je še nadaljnjih 23 beguncev končalo študije. Peter Balleis iz Mednarodnega Jezuitskega združenja za begunce je izjavil, da »je to neverjetni trenutek za vse te begunce, za njihove družine in skupnosti. Potem ko so bili prisiljeni zapustiti svoje državo v iskanju varnosti, zatočišča, hrane in dela, jim je bila ideja o univerzi nedosegljiva. To je bilo potovanje iz preživetja do ponovnega rojstva, skratka velika sprememba v življenju teh beguncev. V središču konflikta in nestabilnosti, vzgoja nudi beguncem intelektualno hrano, da ponovno zgradijo svoja življenja. Ne samo,da jih je program pripravil profesionalno, to je imelo izjemen vpliv na celotno skupnost.

Visokošolska vzgoja gradi voditelje, ki so prežeti z vrednotami socialne odgovornosti in pravičnosti. Dnevi diplome so bili zgodovinski dogodki« je še dodal p. Peter Balleis iz Mednarodnega Jezuitskega združenja za begunce. Jezuitska pobuda Jezuitskega visokošolskega izobraževanja za obrobne nudi beguncem priložnost, da razširijo svoja znanja in pomagajo svojim skupnostim. Istočasno združuje novo tehnologijo z jezuitsko filozofijo Ignacijanske pedagogike, ki poudarja učenje preko izkušnje, refleksije in evalvacije ter akcije in služenja.

 Miklavževanje v Azilnem domu

V petek, 6. decembra, ob 13.30 je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije  organiziralo Miklavževanje za otroke v Azilnem domu. Zahvaljujemo se vsem, ki so organizirali Miklavžev prihod: vodstvu Azilnega doma ter prostovoljkam pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije, ki so 'pomagali' Miklavžu, da je vse lepo potekalo.

Naj ob tej priložnosti omenimo, da so otroci zelo lepo sodelovali s svojo spontanostjo in izvirnostjo. Miklavža so otroci razveselili iz različnih držav z lepimi slovenskimi pesmimi. Otroci so bili zelo veseli Miklavževega obiska, saj jim je prinesel darila!

Miklavž je ob koncu srečanja z otroki še obdaril ter obiskal vse zaposlene v Azilnem domu. Naj še omenimo, da je Miklavžev prihod v Azilnem domu snemala tudi Televizija Planet, ki je pripravila novico za dnevno informativno oddajo Danes.

Voščilo za božične praznike in sprememba ure oddaje Gradimo odprto družbo v letu 2014

Danes je zadnja oddaja »Gradimo odprto družbo« pred Božičem, zato Jezuitsko združenje za begunce Slovenije vošči vsem poslušalkam in poslušalcem vesel in blagoslovljen božič, poln milosti, notranjega veselja in tolažbe.

Obenem Vam želimo tudi SREČNO, zdravo ter uspešno novo leto 2014.

Naj vam tudi sporočimo, da boste lahko prihodnje leto prisluhnili oddaji Gradimo odprto družbo vsako tretjo nedeljo v mesecu in sicer ob 18.40.

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, nas pokličite na tel. 01/430 00 58 ali na mobilno številko našega urada 031- 636 964. Veseli bomo vaše pomoči.

Obenem ste prav lepo povabljeni k poslušanju naslednje oddaje, - prve v prihodnjem letu, ki bo v nedeljo, 19. januarja 2014, ob 18.40.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.