Boštjan SmoleBoštjan Smole
Škof Štumpf kot birmovalec v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Škof Štumpf kot birmovalec v Buenos Airesu

Sveta birma v Buenos Airesu

| 05.12.2013, 11:19 Matjaž Merljak

V nedeljo, 24. novembra, na praznik Kristusa Kralja vesoljstva, smo imeli Slovenci sveto birmo. V Buenos Aires je prišel škof msgr. dr. Peter Štumpf; pri Slovenski škofovski konferenci je odgovoren za sredstva družbenega obveščanja in Rafaelovo družbo, ki ima na skrbi izseljence.

Birma je bila v ukrajinski stolnici. Že lep čas pred napovedano uro so se zbrali rojaki k svetemu obredu. Klopi so bile rezervirane za birmance in botre, druge prostore so zasedli starši in sorodniki, ostali smo napolnili cerkev do zadnjega kotička. Veliko rojakov je moralo ostati na ploščadi pred stolnico.

Birma je potekala v ukrajinski cerkvi
Birma je potekala v ukrajinski cerkvi © Svobodna Slovenija
Ob petih so prišli v cerkev birmanci z botri; za njimi so se uvrstili ministranti, ki so nosili napise z darovi Svetega Duha. Zadnji v sprevodu so vstopili duhovniki z gospodom škofom.

Obrede je povezovala Marjana Modic Kržišnik, ki je g. škofu msgr. dr. Petru Štumpfu izrekla dobrodošlico. Vse zbrane je nagovoril delegat dr. Jure Rode in se ponovno zahvalil g. škofu, da nas je prišel potrdit v veri in podelit zakrament sv. birme našim otrokom.

Sledila je sv. maša, ki jo je daroval g. škof; z nim so somaševali dr. Jure Rode; g. Franci Cukjati; Janez Pintar; Simon Ovnušič; Ciril Murn¸asistent je bil bogoslovec Pavle Erjavec. G. Dane Vrečar je spovedoval. Berili sta brala Marko Selan in Maruča Zurc. Ivo Smrdelj je lepo zapel psalm.

Slavje je povzdignil Mešani pevski zbor San Justo, ki je pel na koru, pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar; tudi verniki smo »pomagali«.

Pri pridigi je g. škof kot zgled vzgojitelja mladine predstavil Don Boska: Imel je veliko uspeha pri mladih fantih, ker jih je ljubil. Nekoč jim je povedal svoje sanje. Na viharnem morju je plula velika ladja; njen krmar je bil sveti oče.

Škof Štump med birmo v Buenos Airesu
Škof Štump med birmo v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija
Približale so se manjše ladje, ki so streljale; ubili so krmarja. Naslednji papež je peljal ladjo, ki je bila v veliki nevarnosti, v pristan in jo zasidral med dva stebra.

Prvi je nosil napis sveto Rešnje Telo, drugi pa Marija Pomočnica kristjanov. Ladja je predstavljala Katoliško Cerkev. Kristjani se bodo rešili po Jezusu v svetem Rešnjem Telesu s priprošnjo Marije Pomočnice.

G. škof je priporočal staršem in botrom naj vzgajajo birmance v pobožnosti do Jezusa v Rešnjem Telesu in njegove Matere Marije. Zagotovil jim je, da dnevno moli za vse mlade, ki jih je birmal; v njegove molitve bodo vključeni tudi današnji birmanci.

Sledil je obred svete birme. Birmanci so se v spremstvu botrov približali oltarju, kjer jih je g. škof mazilil s krizmo. Pri birmi je duši kristjana vtisnjen neizbrisni pečat; birmanec prejme darove Svetega Duha. Po obredu so nadaljevali sv. mašo. Ob koncu je g. škof še enkrat nagovoril birmance in botre ter čestital delegatu dr. Juretu Rodetu k zlatemu jubileju mašništva. Po maši so birmanci odšli v sprevodu iz cerkve in se na stopnicah stolnice fotografirali z g. škofom za spomin na srečni dan.

Petje med mašo je spremljal ansambel, ki ga sestavljajo: Tonči Oblak (klavir in orgle); Marjan Godec in Damijan Marinčič (kitari); Marjan Vombergar (bas); Lucijana Oblak in Uršula Urbančič (violini). Da se je vse lepo slišalo in so tudi rojaki na ploščadi sledili obredom, je omogočil Audio Pristava.

Škof Štumpf je mlade nagovoril s toplino
Škof Štumpf je mlade nagovoril s toplino © Svobodna Slovenija

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...