Petra StoparPetra Stopar
Ministrica Komel na Bavarskem (foto: USZS)
Ministrica Komel na Bavarskem

Ministrica Komel na Bavarskem

| 03.12.2013, 12:22 Matjaž Merljak

Ministrica in vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS Tina Komel se je 28. in 29. novembra 2013 mudila na obisku v južni Nemčiji. Srečala se je z rojaki in predstavniki zvezne dežele.

Kot so sporočili iz USZS, se je ministrica v četrtek, 28. novembra, v poznih popoldanskih urah srečala s predstavniki slovenskih društev Lipa, Lastovka in Drava v nemški zvezni deželi Bavarski. Predstavili so problematiko svojega življenja na Bavarskem.

Pogovoru sta prisostvovala veleposlanica RS v Berlinu Marta Kos Marko in Jožef Keček, generalni konzul RS v Muenchnu.

V petek, 29. novembra 2013, se je ministrica v Muenchnu srečala z državnim sekretarjem nemške zvezne dežele Bavarske, pristojnim za šolstvo in kulturo Berndom Siblerjem.

Na pogovoru sta bila prisotna tudi slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko in generalni konzul v Muenchnu Jožef Keček.

Srečanje je bilo zelo konstruktivno. Izpostavljeni temi sta bili predvsem prizadevanje slovenskega jezika kot dopolnilnega pouka v nemških šolah in prenos slovenske čitalnice in Revensburga v Muenchen. Ministrica je državnega sekretarja nemške zvezne dežele Bavarske zaprosila za pomoč pri zagotovitvi prostorov za druženje Slovencev na Bavarskem, pri čemer je pokazal veliko pripravljenost in ponudil pomoč.

Tina Komel se je v soboto, 30. novembra 2013, dopoldan v prostorih Slovenskega doma Stuttgart, SKM Stuttgart in društva Triglav Stuttgart srečala s predstavniki Slovenskega koordinacijskega odbora za južno Nemčijo. V nadaljevanju je ministrica podelila priznanji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Slovenskemu kulturnemu in umetniškemu društvu Triglav iz Reutlingena ob 40. letnici uspešnega delovanja in njegovemu dolgoletnemu predsedniku, gospodu Alojzu Stegenšku, za trud in požrtvovalnost pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine v Reutlingenu.

Ministrica je v Augsburgu skupaj z županom Petrom Grabom odprla božični sejem in se na stojnici slovenskega društva Drava iz Augsburga s slovenskimi rojaki zadržala v prijetnem pomenku.

Ministrica Komel s predstavniki Slovenskega koordinacijskega odbora za južno Nemčijo
Ministrica Komel s predstavniki Slovenskega koordinacijskega odbora za južno Nemčijo © USZS

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.