Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Ivan Štuhec (foto: Škofija Novo mesto)
dr. Ivan Štuhec

Štuhec: Z »zgodbami« delamo negativno selekcijo za politična mesta

Slovenija | 02.12.2013, 17:00

Dva ministra iz ekipe premierke Alenke Bratušek sta že odšla, gospodarski minister Stanko Stepišnik in minister za zdravje Tomaž Gantar. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omrzel je naslednji, ki bo najbrž moral zapustiti vlado. Pravi pa, da v sodelovanju svojega podjetja in Darsa ne vidi nič spornega. Moralnemu teologu dr. Ivanu Štuhecu se ob tem postavlja načelno vprašanje kriterijev za to, kdo sme v politiko in kdo ne. Po njegovem z nekimi ministrskimi zgodbami v ozadju puščamo bolj pomembne zadeve.

»Nimamo kriterijev, kdo lahko prevzame politično funkcijo«

»Če nihče, ki je bil prej v gospodarstvu, ne sme v politiko, potem ne vem, kdo bo sploh šel v politiko?« se sprašuje teolog dr. Ivan Štuhec ob zgodbi v povezavi s ministrom Samom Omrzelom. Nanj namreč letijo očitki, da je poslancem zamolčal, da bo njegovo podjetje Lastinski, ki je sicer z Darsom sodelovalo že prej, še dve leti prejemalo državne subvencije. »Če ima nekdo svoje podjetje, ali ga bo prodal, če bi se slučajno odločil, da gre v politiko? Predstavljajte si, da bi Pipistrel postal minister za gospodarstvo. Ali to pomeni, da mora svojo firmo prepisati na nekoga, da formalno ne bo lastnik, lahko pa bi bil dober minister za gospodarstvo?« Po Štuhčevem mnenju imamo v Sloveniji zelo zgrešene pojme o tem, kdo naj bi bil politik, kdo gospodarstvenik in tako naprej. Dr. Štuhec ob tem omenja sistem zahodnih držav, kjer mora biti politik oz. minister tako nagrajen, da se zmanjša tveganje korupcije. »Pri nas se govori samo o tem, kakšno plačo imajo poslanci, nič pa o tem, kako je plačan menedžer, ki ima trikrat, štirikrat višjo plače. Sposobni ljudje potem raje ne prevzamejo političnih funkcij, ker so pri tem manj nagrajeni. Ali imamo sploh izdelane kriterije oz. profil za to, kdo bi naj prevzel politične funkcije?«

Kot je za Radio Ognjišče povedal dr. Štuhec, se v Sloveniji ukvarjamo s »piškavimi aferami«, z nekimi ministrskimi zgodbami se prikriva veliko bolj pomembne zadeve. »To so komarji, velblodi pa marširajo. Ne vem, zakaj se danes nihče ne ukvarja s petimi milijon evrov, ki so jih danes na našli na nekem slovenskem kamionu na meji s Hrvaško? Od kod priteka ta denar?« Štuhec ne vidi razloga, zakaj minister Omerzel ne bi smel dobiti subvencije, če jo je dobil pred nastopom funkcije. Pri tem se mu postavlja vprašanje: «Kdo bo sploh šel v politiko, če za vsako stvar, ki je potem vezana na njegovo drugo delovno področje, takoj problematiziramo?Po drugi strani pa imamo tudi situacije, ko gredo ljudje v politiko. Potem pa, ko se želijo vrniti na svoje staro delovno mesto, jih nočejo vzeti, ker so politično kontaminirani.« Kot je dodal, delamo s takimi zgodbami negativno selekcijo za politična mesta, kar je za državo izredno slabo.

Predsednica vlade Alenka Bratušek se bo predvidoma v drugi polovici tedna sešla s kandidati za novega gospodarskega ministra, v javnosti pa kroži več imen. Kot precej težje se napoveduje iskanje novega ministra za zdravje, še bolj pa je zgodbo zapletla zahteva stranke DeSUS po rekonstrukciji vlade in preoblikovanju koalicijske pogodbe.

»KPK nima ustrezne zakonodaje in jasnih pravil iger«

Problem korupcije očitno postaja tako velik, da je predsednik države Borut Pahor povabil na pogovore predsednike parlamentarnih strank. Štuhec meni, da so tudi taki sestanki koristni, a težava je globlja in najbolj odgovoren za to je slovenski pravni red. »Če bi imela KPK jasna pravila igre in če bi bila nastavljena v prvi vrsti za pregon korupcije, potem se ne bi dogajalo to, kar se. Odstop KPK je slepomišenje in prestavljanje odgovornosti na politiko, češ da prihaja pritisk nanje z leve in desne. Saj so sami krivi za to. Če bi imeli pravila, ki bi bila neka za vse, se to ne bi dogajalo. Od kar je ta komisija dala v javnost, da sta Janša in Jankovič domnevno kršila njihova pravila, je bil Janković tozadevno od takrat sploh na tapeti?Morda so pa res odstopili zato, ker bi morali zdaj začeti preganjati njega.« Če bi bil slovenski pravni red ustrezno postavljen, potem bi od vsega začetka, od osamosvojitve, tudi preko vseh pravnih mehanizmov skušali korupcijo preprečevati, je prepričan dr. Štuhec.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.