Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: človek mora biti vedno cilj in ne sredstvo

| 07.12.2013, 19:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes sprejel v avdienco dvesto člansko delegacijo Inštituta Dignitatis Humanae. Ustanova se posveča zaščiti in pospeševanju človeškega dostojanstva na osnovi temeljne resnice, da je namreč človek ustvarjen po podobi in podobnosti Boga. Gre za izvorno dostojanstvo vsakega moškega in ženske, ki ne more biti podrejeno nobeni oblasti ali ideologiji.

Sveti oče je v govoru dejal, da v naši dobi, tako bogati z mnogimi pridobitvami in obeti, ne manjkajo sile, ki proizvajajo kulturo odpadkov; in ta hoče postati splošna miselnost. »Žrtve te kulture so ravno najšibkejša in najobčutljivejša človeška bitja, še nerojeni, najrevnejši, bolni ostareli, invalidi, ki so v nevarnosti, da se jih 'odvrže', da jih izključi mehanizem, ki mora biti učinkovit za vsako ceno,« je opozoril papež. »Ta zgrešen model človeka in družbe udejanja praktični ateizem in zanika Božjo besedo, ki pravi: Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost (1 Mz 1,26).«

"A če dopustimo, da ta Beseda nagovori našo osebno in družbeno zavest ter se začnemo pogovarjati o naših načinih razmišljanja in delovanja, kriterijih, prioritetah in izbirah, potem se stvari lahko spremenijo", je nadaljeval Frančišek. Moč Besede postavlja meje vsakemu, ki se hoče postaviti za hegemona in kršiti pravice in dostojanstvo drugih. Obenem daje upanje in tolažbo tistemu, ki se ne more braniti, ki nima intelektualnih in praktičnih sredstev, da bi potrdil vrednost lastnega trpljenja, pravic in življenja. "Družbeni nauk Cerkve, s svojim celostnim pogledom na človeka kot osebnostno in družbeno bitje, je vaš kompas,« je dejal papež zbranim. Tu se namreč nahaja pomemben sad dolge poti Božjega ljudstva v moderni in sodobni zgodovini: to je zaščita verske svobode, življenja v vseh njegovih fazah, pravice do dela in dostojnega dela, družine, vzgoje..."

Po Frančiškovih besedah so torej dobrodošle vse pobude, med temi je tudi delo Inštituta Dignitatis Humanae, ki želijo pomagati osebam, skupnostim in ustanovam, da ponovno odkrijejo etični in družbeni dosežek načela človeškega dostojanstva, ki je izvor svobode in pravičnosti. Za dosego tega cilja je potrebno delo na področju osveščanja in formacije, da bi verniki laiki, v kakršnih koli razmerah, predvsem tisti, ki so dejavni na političnem področju, znali razmišljati v skladu z evangelijem in družbenim naukom Cerkve ter delovati verodostojno; da bi se pogovarjali in sodelovali z drugimi z iskrenostjo in intelektualno poštenostjo ter tako delili, če že ne vere, pa vsaj podoben pogled na človeka in družbo ter njegove etične posledice. »Ni namreč malo nekristjanov in nevernikov, ki so prepričani, da mora biti človeška oseba vedno cilj in ne sredstvo,« je še dejal papež.

Tam je bil tudi evropski poslanec iz Slovenije Alojz Peterle. "Vesel sem, da sem se lahko z več kolegi iz Evropskega parlamenta ter ostalimi poslanci iz Evrope in ZDA udeležil tega srečanja, na katerem se je papež znova zelo odločno in jasno zavzel za spoštovanje človekovega dostojanstva. To imamo zapisano tudi v prvem členu Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, to je bila tudi začetna ideja povezave. Nujno je, da v današnjih okoliščinah znova premislimo, kaj pomeni spoštovati človekovo dostojanstvo. Na tem polju nas čaka veliko dela, ker smo priče miselnim linijam, ki na človeka gledajo precej drugače," je za naš radio povedal Peterle. Prepričan je, da je to srečanje pomenilo še dodatno zavezo vsem, ki si prizadevajo za spoštovanje človekovega dostojanstva.

Vir: Radio Vatikan

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.