Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Jerovšek: Razlog za odstop KPK-ja "skorajda nelogičen"

Politika | 02.12.2013, 11:48 Petra Stopar

Petkov odstop vodstva protikorupcijske komisije sproža nadaljnje pogovore o ukrepih za boj proti korupciji. O tem naj bi se na današnjem sestanku s predsedniki strank pogovarjal tudi predsednik države Borut Pahor, ki si želi čim prej začeti postopke za imenovanje novega senata komisije. Pravnik Tone Jerovšek pa dvomi, da se vodstvo komisije umika zgolj iz protestnih razlogov.

Kot je znano, je vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v petek izjavilo, da odstopa iz protesta, saj se od januarskega razkritja o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića do danes ni nič konkretnega premaknilo. Odzivi na odstop senata so bili mešani.

Vodstvo KPK-ja, ki ga sestavljajo Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, ne more več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in je predmet čistega populizma. Kot pravijo, so se pri poskusih okrepitve svojih pristojnosti v parlamentu zaleteli v zid, ker nimajo dovolj pooblastil in orodij.

Pravnik Tone Jerovšek je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da je prepričan, da javnosti podan vzrok ni tisti pravi. „Če pa je, je pa nekako skorajda nelogičen, da komisija ne bi imela ustreznih pooblastil, pristojnosti za učinkovito ukrepanje oziroma predlaganje, ker nazadnje so zelo učinkovito ukrepali zoper dva, oz. vsaj zoper enega vodilnega politika, ki so ga spravili skozi ustrezne postopke. Tako da je vprašanje, ali so res pomanjkljivosti zakona tiste, ki bi onemogočale KPK-jevo delovanje,“ dvomi pravnik in se sprašuje, zakaj vodstvo ni najprej izdalo opozorila pred odstopom.

Dodaja, da si konec koncev pristojnosti in pooblastil ne določajo organi sami, to bi bila destrukcija. Zato o neprehodnem zidu v parlamentu Jerovšek pravi: „Če niso hoteli sprejeti ustreznih sprememb, ki da so jih predlagali, politika ni v to šla. Zdaj, ali je bilo to načrtno onemogočanje komisije ali pa mogoče oviranje prevelikih ambicij.“

Vsa pooblastila komisije pa ne bi po Jerovškovem mnenju nikoli mogla nadomestiti pooblastil policije, tožilstva in sodišča, saj je KPK organ nadzora. Je pa nekdanji ustavni sodnik prepričan, da je to, kar je vodstvo povedalo, „premalo, da bi si človek lahko ustvaril zelo jasno in prepričljivo sliko o vzrokih odstopa“.

Sicer tudi pravnik Miro Cerar razume odstop kot sporočilo, da oblast obvladujejo koruptivni akterji.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.