Ljubljana, petek, 15. november 2019, 20:09

Ganljiva fotografija se širi po spletu

Papež Frančišek je poljubil bolnika z redko boleznijo.
Foto © Vatican Insider

Po spletu te dni kroži fotografija, ki prikazuje, kako je papež Frančišek objel in poljubil moškega, povsem pokritega s tako imenovanimi mehkimi tumorji. Odzivi na družabnih omrežjih so izredno pozitivni, saj so tudi ljudje, ki niso verni, navdušeni nad njegovo empatijo.

Med sredino splošno avdienco se je papežu Frančišku na trgu svetega Petra približal bolnik z nevrofibromatozo – boleznijo, ki sploh ni nalezljiva, vendar so tisti, ki jih je prizadela, zaradi svojega zunanjega videza običajno povsem izključeni iz družbe in močno stigmatizirani. Možnosti za normalno življenje praktično nimajo, zato papeževo dejanje kaže, kako bi se morali do njih obnašati vsi. Ob fotografiji se po spletu širijo navdušujoči odzivi še ene v vrsti plemenitih dejanj papeža Frančiška.

Nevrofibromatoza je bolezen genetskega izvora, za katero so značilni tumorji ovojnic perifernih živcev, tako imenovani nevrofibromi, ki jih družba najprej opazi. Bolniki imajo poleg tega, da se jih okolica zaradi tega boji, težave z ravnotežjem, sluhom, vidom, kostmi … Ker ni zdravila, jim zdravniki pomagajo predvsem z lajšanjem posameznih simptomov.

V začetku leta je sicer sveti oče na Twitterju zapisal: "Papež mora služiti vsem ljudem, posebej pa revnim, šibkim in ranljivim."

Ne spreglejte: