Boštjan SmoleBoštjan Smole
Dr. Lovro Šturm (foto: ARO)
Dr. Lovro Šturm

Šturm: V Sloveniji potrebujemo nacionalni dogovor

Slovenija | 26.11.2013, 17:35

V hramu demokracije so že prejeli obvestilo premierke Alenke Bratušek o odstopu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Najpozneje v sedmih dneh ga bodo uvrstili na dnevni red parlamentarne seje. Obema bo funkcija prenehala, ko bodo z njunima odstopoma seznanjeni poslanci. Lahko se zgodi, da bo pred imenovanjem njunih naslednikov odšel še kdo. Da pričakuje rekonstrukcijo vlade in da želi v njej videti tudi predsednika SD Igorja Lukšiča, je jasen prvak DeSUS Karl Erjavec. Lukšič odgovarja, naj se najmanjša koalicijska partnerica raje ukvarja z iskanjem novega zdravstvenega ministra, kot da ustvarja nove težave. V DL menijo, da so zahteve DeSUS smiselne. A prvi mož te stranke Gregor Virant obenem opozarja, da se mora politika v tem trenutku čim manj ukvarjati sama s sabo. Aktualno dogajanje je za naš radio komentiral predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm.

Odstopa ministrov Stepišnika in Gantarja se po Šturmovih besedah razlikujeta. "Vsak po svoje nakazujeta na problematično stanje v enem od segmentov, s katerimi se mora ukvarjati vlada - v gospodarstvu in zdravstvu," je dodal. Hkrati je opozoril, da sta ključni vprašanji, s katerima se mora ukvarjati ne le vlada, ampak vsa naša država, kako zagnati gospodarstvo in kako ozdraviti javne finance. "To je izjemno velik izziv, kajti Slovenija se je od leta 2008 do danes z 20 milijard evrov zadolžila na 70 milijard evrov. Gre za rekordno zadolževanje," je pojasnil in poudaril, da bo zato treba pristopiti h korenitim reformnim ukrepom. Šturm opozarja, da v tako zahtevnem položaju potrebujemo nacionalni dogovor. "Vlada bi morala nemudoma pritegniti k sodelovanju opozicijo in skupaj z njo po opravljenih analizah sprejeti odločitve, kako naprej," je prepričan. Po njegovem bodo gotovo odločujoči rezultati stresnih testov naših bank, ki naj bi bili znani decembra. "Do takrat bi se morali na podlagi analiz odločiti tudi o tem, po kakšni ceni naj se Slovenija še naprej zadolžuje. Iz Evrope lahko znotraj evropskega mehanizma stabilnosti dobimo posojila za sanacijo bank po enoodstotni obrestni meri. Vlada se je nedavno zadolžila po skoraj petodstotni obrestni meri. V prihodnjem letu bo treba plačati najmanj milijardo evrov za obresti, po nekaterih analizah bo ta izdatek še višji ter bo znašal milijardo in pol. Ob tem je treba upoštevati, da so skupni prihodki državnega proračuna ocenjeni na osem milijard," je spomnil Šturm. Kot dodaja, nam vse to pokaže, da je nadaljnje zadolževanje države po tako visoki obrestni meri izjemno problematično.

Za skupno delovanje obeh političnih polov, tako še enkrat poudarja Šturm, se mora odločiti vlada. "Ta je tista, ki zdaj nosi vso odgovornost, ta je tista, ki lahko začne pogovore o razumnem izhodu iz nastalega položaja," še meni predsednik Zbora za republiko.

Vlada je prav pred kratkim v državnem zboru prejela zaupnico. Premierka Bratuškova jo je vezala na proračun za prihodnje leto. "Zaupnica je bila vezana na proračun, ki je fiktiven," je opozoril Šturm. Kot je pojasnil, proračun ne bo mogel biti realiziran, ker so posamezne postavke v njem nestvarne. "Zato je ta zaupnica vladi pravzaprav neke vrste nezaupnica," je dodal.

Šturma ne bi presenetilo, če bi iz zdajšnje ministrske ekipe odšel še kdo. "Trenutne analize kažejo, da želi ta vlada na vsak način ostati na oblasti, se še naprej zadolževati po izjemno visokih obrestih in tako rekoč vztrajati do bridkega konca. To pa je, seveda, slabo."

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...