Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
msgr. Franc Bole (foto: Benjamin Pezdir)
msgr. Franc Bole

Msgr. Bole je mož, ki ima v sebi veliko plemenitosti

Slovenija | 29.10.2013, 13:06

Predsednik države Borut Pahor je podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja ustanovitelju Ognjišča msgr. Francu Boletu. V ukazu je zapisano, da red za zasluge prejme „za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora“. Bole je bil dolgoletni urednik mesečnika Ognjišče in tudi ustanovitelj Radia Ognjišče. O delu msgr. Franca Boleta smo se pogovarjali z različnimi sogovorniki, tako tistimi, ki so z njim sodelovali pri Slovenski Karitas, kot tistimi, ki so z njim snovali Farno ognjišče.

Eden izmed prvih sodelavcev msgr. Franca Boleta pri Farnem ognjišču je bil Bojan Ravbar, ki je že vrsto let med odgovornimi na mednarodni šoli za duhovnike v Loppianu blizu Firenc. Dejal je, da ga je novica o odlikovanju msgr. Boleta razveselila: "V tistih letih, mislim na leta mojega kaplanovanja v Kopru, on je tedaj že župnikoval v Postojni, se nobenemu ni sanjalo, da bo nekakega dne predsednik države odlikoval nekoga, ki je tako strašno šel na živce takratnim oblastnikom, zato razumete, da je moje veselje veliko. Veliko bolj pa sem vesel zaradi Franca samega, saj ga poznam že iz študijskih let in še preden sva se ujemala v vedno novih idejah, ki so kar vrele iz Franca, a tudi drugi okrog njega nismo zaostajali."

Msgr. Bole je bil tudi prvi direktor Slovenske Karitas, za kar so mu hvaležni tudi današnji sodelavci. Generalni tajnik Imre Jerebic: "Ponosni smo na to, da imamo take ljudi v naši sredi, kot je gospod Franc Bole, ki imajo res pravo karitativno srce in prav je, da se ga tudi ožji sodelavci v Cerkvi spomnimo in se tega veselimo"

In kako se prvih začetkov ustanavljanja Slovenske Karitas pod vodstvom msgr. Boleta spominja Metka Klevišar: "Gospod Bole je bil človek velikih idej in vizije. Takrat, ko si nihče ni znal predstavljati, da lahko kaj takega nastane, kot je Karitas, je on z majhnimi začetki, Predalom dobrote, začenjal prav to iz česar, je potem Karitas nastala."

Za komentar o prvih letih dela pri Slovenski Karitas in sodelovanju z našim direktorjem smo vprašali tudi s. Jožefo Mrak. Msgr. Boleta je opisala kot človeka, ki je "prijazen, vesel, z vsakim je znal najti pravo besedo za tolažbo ali pa za spodbudo in zelo je zaposlen".

Da je msgr. Bole dal veliko slovenskemu medijskemu prostoru, je za Radio Ognjišče dejal novinar Jože Možina: "Gotovo je v tistem svojem času, ko je Farno ognjišče nastalo, bila to ena zelo pomembna zadeva, ki je ne samo širila neke sodobne krščanske tokove, ampak je vlila tudi samozavest takratni katoliški in sploh verni populaciji. Tukaj gre za neko poslanstvo, ki je izredno pomembno in je unikatno in še traja. Ni čudno, da se je celo predsednik republike, gotovo na neke sugestije, spomnil msgr. Boleta, gotovo si zasluži to nagrado in še kakšno drugo."

Med dolgoletnimi sodelavkami msgr. Franca Boleta je bila tudi Vida Bratina, ki je delala v računovodstvu. V pogovoru je spomnila na precej zanimive trenutke v prejšnjem sistemu: "Leta 1974 smo bili popolnoma izolirani od vseh. Prišla je notranja komisija, ki nas je preiskovala. Pobrali so nam dokumente. In takrat se je gospod Bole izkazal, ko je rekel: Ti moji uslužbenci, nobeden ni nič kriv. Kriv sem samo jaz. Jaz sem urednik! On je takrat vzel to breme na svoje rame."

Vse od ustanovitve Radia Ognjišče, ki bo kmalu dopolnil svojih 19 let, pa je nenehno z msgr. Boletom v stiku urednik radia msgr. Franci Trstenjak. "To je mož, ki ima v sebi veliko plemenitosti, mož, ki ima zdravo trmo. Tudi ta je lahko kdaj dobrodošla, kajti če on ne bi bil takšen, kot je, mislim, da mu vsi ti projekti, ki jih ima za seboj in ki jih lahko s ponosom vsakemu pokaže, ne bi uspeli."

Seveda pa je msgr. Franc Bole ne glede na vso tehniko, vse podvige pri založbi in radiu ostal vedno zvest svojemu duhovniškemu poklicu. Začel je v Postojni, nadaljeval v Bertokih, danes pa redno mašuje v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru. "Mislim, da je bil to velik vizionar in ne samo vizionar, imel je tudi izoblikovane poti, kako priti do mladih. Mlade je pritegoval in mislim, da je iskal različne možnosti in poti do teh mladih, da ji je na koncu tudi dobil," je o spominu na svojega predhodnika msgr. Boleta povedal župnik v Postojni Ervin Mozetič.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...