Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
17. Gala koncert (foto: Izidor Šček)
17. Gala koncert

19. Gala koncert, slovesna sveta maša ter okrogla miza Radia Ognjišče

| 17.11.2013, 00:30

Radio Ognjišče bo v četrtek, 28. novembra 2013, praznoval 19. rojstni dan. Uvod v praznovanje bo 19. gala koncert z naslovom Hočem s teboj!, ki bo danes v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Zbrane bo na koncertih ob 15. in 19. uri nagovoril misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka.

„Poznamo pregovor: kdor poje, dvakrat moli! In le ta se bo na gala koncertu dobesedno uresničil, ker bodo vse pesmi kot mogočna molitev, ki jo bodo intonirali priljubljeni solisti – pevke in pevci, vokalna skupina, narodnozabavni ansambel, štiridesetčlanski zbor in spremljevalni ansambel, zbrani v dvorani ali ob radijskem sprejemniku pa bomo v duši in srcu pesem nadaljevali kot osebno slavljenje in zahvaljevanje, pa tudi krik prošnje se nam bo prav gotovo izvil. Na gala koncertu Radia Ognjišče se bodo slišale pesmi, ki so stare že nekaj desetletij, ki so morda že pozabljene, a se bodo z odlično interpretacijo in novo priredbo prebudile in upam, da se bodo ponovno zasidrale med nami,“ je pred koncertom dejal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Dodal je, da bo v večeru 17. novembra Gallusova dvorana Cankarjevega doma polna poslušalcev, prijateljev in znancev Radia Ognjišče. „Radijci si samo želimo, da bi vsak po koncertu šel domov z obnovljenim spoznanjem, kako pomembno je življenjska resnica: Hočem s teboj! Hočem z Bogom in hočem z bližnjim. V tem je - to sem prepričan - poroštvo za blagoslovljeno prihodnost posameznika in naroda,“ je dejal msgr. Trstenjak.

Na devetnajstem Gala koncertu Radia Ognjišče se bomo tako glasbeno vrnili v sedemdeseta in osemdeseta leta, ki so v pokoncilski vznesenosti botrovala rojstvu in razvoju t.i. duhovne ritmične glasbe. Klicarji, skupina Minores, France Gačnik, Franc Juvan, skupina Gloria in mnogi drugi so ustvarjali lastne duhovne popevke ali prevajali tuje, ki so si ob kitari izborile svoj prostor v veroučnih skupinah, na mladinskih srečanjih, festivalih, nekatere pa tudi v liturgiji.

Tokrat bodo pesmi Čuj, Gospod, Sta šla učenca, O, romar moj, Na poti skozi življenje, Hočem s teboj in mnoge druge zazvenele v novi preobleki in sodobni izvedbi Alenke Godec, Nuške Drašček, Nuše Derenda, Irene Vrčkovnik, Ive Stanič, Irene Vidic, Dade Kladenik, Simone Vodopivec Franko, Aleksandra Mežka, Jožeta Vidica, Modrijanov, skupine Gloria, spremljevalnega ansambla pod vodstvom Mihe Goršeta in 40-članskega Gala zbora. Potovanje skozi čas, vrhunski glasbeni in močan duhovni dogodek, predvsem pa glasbena pika na i v Letu vere.

Udeležbo na večernem koncertu so napovedali predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan, celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek ter vrhovni predstojniki redovnih skupnosti v Sloveniji.

Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo, ki jo bo v četrtek, 28. novembra 2013, ob 12.00 v kapeli Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano daroval p. Branko Cestnik. Po maši ob 13:15 pa bo v dvorani Zavoda okrogla miza na temo, kako vero živeti v osebnem življenju in v družbi. Dotaknili se bodo na zglede, ki jih s svojimi dejanji daje papež Frančišek ter kako Slovenski pastoralni načrt vnesti v življenje posameznega kristjana.

Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, začetek oddajanja pa je 5. junij 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v svojih studiih, ki so v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

19. Gala koncert
19. Gala koncert © ARO

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...