Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Belgija o evtanaziji mladoletnih

| 10.10.2013, 10:08 Marjana Debevec

V Belgiji razpravljajo o tem, ali naj dovolijo evtanazijo tudi za mladoletne. Katoliška Cerkev v deželi je nad tem zgrožena, je za Radio Vatikan povedal škof André-Joseph Léonard.

Razpravo o evtanaziji so znova sprožili prejšnji teden, ko se je za evtanazijo odločil 44-letni Belgijec, ki je bil prej ženska. Pred tem je pojasnil, da je bil po neuspeli spremenitvi spola izpostavljen 'neznosnemu psihičnemu trpljenju'. Zdaj dežela razpravlja o tem, ali naj zakon o legalni evtanaziji, ki je začel veljati maja 2002 še razširijo.

Nadškof Léonard svari pred 'nevarnim razvojem: evtanazija naj bi bila namreč dovoljena tudi za mladoletne in psihično bolne ljudi. Za družbo je zelo nevarno, če bi to dovolili. 'Če odpremo vratca za evtanazijo, potem ni več poti nazaj', je še prepričan škof škof Léonard, ki želi sprožiti širšo razpravo v družbi in politiki. Pomoč pri smrti za mladoletne je namreč tudi pravno nelogična. V Belgiji – in to velja tudi drugod – mladoletni ne smejo na primer podpisati pogodbe ali se poročiti. Tudi ne smejo voziti avtomobila. Zakaj bi torej lahko v prihodnje legalno zaprosili za evtanazijo brez privoljenja staršev? Leta 2012 se je dalo usmrtiti z evtanazijo 1.432 Belgijcev, četrtina več kakor leto poprej. Približno 50 od teh se jih je sklicevalo na psihično trpljenje.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...