Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: V Vatikanu pri sveti maši ob Marijanskem dnevu več kot 100 tisoč ljudi

Svet | 13.10.2013, 15:30

Ob obletnici zadnjega prikazanja Device Marije v Fatimi na Portugalskem so v Vatikanu pripravili Marijanski dan z naslovom: Blagor ti, ker si verovala. Vrh je dosegel z dopoldansko sveto mašo na Trgu svetega Petra. Zbralo se je več kot 100 tisoč ljudi, med njimi člani različnih marijanskih gibanj in častilci Marijinega srca, tudi iz Slovenije. S svetim očetom je somaševalo mnogo škofov in kardinalov ter več kot tisoč duhovnikov.

Papež Frančišek je na začetku svojega nagovora med sveto mašo spregovoril o Božji Materi Mariji in povabil k razmišljanju o treh dejstvih in sicer: da nas Bog preseneča, da od nas pričakuje zvestobo in da je Bog tudi naša moč. Nato je nadaljeval: "Da, Bog nas preseneča. Ravno ko smo ubogi, slabotni, ponižni, se nam razodeva in nam podarja svojo odrešujočo ljubezen, nas ozdravlja in nam daje moč. Od nas pričakuje samo, da se ravnamo po njegovi besedi in mu zaupamo."

Takšna je tudi Marijina izkušnja. Ob angelovem oznanjenju ne prikriva začudenja, da je Bog za učlovečenje izbral prav njo, preprosto nazareško dekle, ki ni naredilo nič posebnega, a vendar Marija Bogu zaupa. Res, Bog nas vedno preseneča in spravlja pod vprašaj naše načrte. Vabi nas, naj mu zaupamo, naj se ne bojimo, naj se pustimo presenetiti in naj zapustimo sami sebe in mu sledimo. Ob tem je sveti oče zastavil nekaj vprašanj, ki zadevajo življenje vsakega kristjana. "Dovolim Bogu, da me preseneti, kakor mu je to dovolila Marija? Ali pa se zapiram svojo varnost: v materialno, intelektualno, ideološko varnost in v zavarovanost svojih načrtov? Ali Bogu zares dovolim vstopiti v svoje življenje? Kako mu odgovarjam?"

V nadaljevanju je papež Frančišek pojasnil, da nas Bog preseneča s svojo ljubeznijo in hkrati od nas pričakuje zvestobo v hoji za njim. Pogosto na začetku doživljamo navdušenje, ob prvih težavah pa odnehamo. In to se na žalost dogaja tudi na področju temeljnih odločitev, kot je odločitev za zakon. Vztrajnost je naporna in sčasoma vsakdanji pristanek lahko zbledi. Sveti oče je ob tem spodbudil, naj si vsakdo odgovori na vprašanje: "Ali sem kristjan samo občasno ali sem to vedno?“ Papež Frančišek je ob ugotavljanju dejstva, da se je miselnost začasnosti zajedla tudi v verne ljudi, opogumljal, naj se po padcih nezvestobe vedno znova vračamo k Bogu in mu izpovemo svojo šibkost, saj je Bog vedno zvest in nas v svojem usmiljenju vedno znova dviga in daje novo moč. Vera je namreč trajna zvestoba Bogu, kot je bila to Marijina in v njej prejemamo vedno novo moč.

Nato je papež Frančišek zastavil še nekaj temeljnih vprašanj: "Kolikokrat se v družini eni drugim zahvalimo? Gre za temeljno besedo v gradnji sožitja. Dovoliš? Oprosti mi! Hvala! Če v družini izgovarjamo te tri besede, družina napreduje. Dovoliš? Oprosti mi! Hvala! Kolikokrat se v družini zahvalimo? Kolikokrat rečemo hvala nekomu, ki nam pomaga, ki nam je blizu, ki nas spremlja v življenju? Pogosto imamo vse za samo po sebi umevno. In to se dogaja tudi v odnosu do Boga. Z lahkoto se obračam na Gospoda in ga za kaj prosim. Kaj pa zahvala? Eh, ta pa mi kar ne pride!"

Po sveti maši je papež Frančišek pred kipom Fatimske Matere Božje vse prisotne in ves svet s posebno molitvijo in osebnim žarom izročil Marijinemu materinskemu varstvu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...