Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež in nova katrca

| 12.09.2013, 10:24 Marjana Debevec

V papeževem voznem parku se je pred kratkim znašel tudi trideset let stari rabljeni Renault R4 s 300.000 prevoženimi kilometri. 69-letni duhovnik Renzo Zocca iz Pescantine pri Veroni ga je papežu Frančišku podaril konec minulega tedna, kot je poročal italijanski katoliški tednik 'Famiglia Cristiana'. Frančišek je avto v papeški beli barvi, izdelan leta 1984, uporabil minulo soboto, ko se je odpravil na molitveno bdenje za Sirijo. Podoba svetega očeta v stari 'katrci' je sprožila precej ugibanj.

Renzo Zocca je deloval kot dušni pastir v težavni delavski četrti Verona-Saval. Navdihnil ga je papežev poziv duhovnikom, naj se odpravijo na 'obrobja človeškega obstoja'. 15. julija je papežu pisal pismo o lastnih izkušnjah iz Savala. Zapis je bil papežu všeč, zato je – kot običajno – v roke vzel telefonsko slušalko. 10. avgusta je sledil dolg telefonski pogovor. Že v pismu je Zocca papežu ponudil svoj stari avto. Med telefonskim pogovorom sta se dogovorila še o datumu in ostalih podrobnostih predaje.

Don Renzo je svoj dar utemeljil s pojasnilom, da je njegov Renault s 300.000 prevoženimi kilometri dovolj dolgo služil ubogim, zdaj pa lahko povsem legitimno preide v papeževo last. Frančišek se z duhovnikom ni takoj strinjal: »Ali imaš še kakšen drug avto?«, ga je vprašal. Ko je odvrnil, da mu eno, novejše vozilo še ostane, je sveti oče naposled privolil.

Po navedbah tednika 'Famiglia Cristiana' je Don Renzo 800-kubično vozilo s 30 konjskimi močmi sam prejel v dar, služilo pa mu je več kot četrt stoletja. Nazadnje je avtomobil obstal v garaži in je bil že 'malce zdelan', kot je duhovnik pojasnil v pogovoru za omenjeni tednik. Sicer pa je redno opravil vse predpisane varnostne in tehnične preglede ter dobil potrdilo, da velja za 'oldtimerja'.

Vožnjo iz Verone v Vatikan je 'katrca' opravila z vlečnim vozilom; don Renzo in sto njegovih župljanov jo je spremljalo z avtobusom. Med prvo uporabo kot 'papamobil' je don Renzo svojega 'vrhovnega šefa' vozil sam: »Jaz za volanom, Frančišek poleg mene, na zadnjih sedežih mehanik Stefano in moj pomočnik Luigi.« Mehanik je duhovnika pred tem opozoril, naj vozi previdno: »Števec je pokazal 30 km/h«, je po navedbah tednika pojasnil don Renzo.

Po predaji ključev je papež po besedah don Renza sam sedel za volan in se zapeljal po Vatikanskih vrtovih. »Rekel mi je, da je tudi sam vozil 'katrco' in da ga ni nikoli pustila na cedilu. Videl sem, kako se je odpeljal, kot bi bila to zanj najnaravnejša stvar na svetu.«

Varnostniki so celotno predstavo opazovali precej zaskrbljeno, ob misli, da bi morda papež odslej sam želel šofirati po Vatikanu, je še pojasnil duhovnik iz Verone. »Za vsak primer sem mu v prtljažniku pustil tudi snežne verige – človek nikoli ne ve!«

Vir: Družina

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...