Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
NSKS, tabla (foto: Matjaž Merljak)
NSKS, tabla

Novo vodstvo ZNP pri NSKS

| 19.09.2013, 17:09 Matjaž Merljak

Danes so nam iz Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS sporočili, da je bila v petek, 13. septembra 2013, konstitutivna seja NSKS. Na predlog neposredno izvoljenega predsednika dr. Valentina Inzka je bilo soglasno izvoljeno predsedstvo NSKS ter po društvenem pravu obvezni odbori (finančni odbor, nadzorni odbor in razsodišče). Konstituiral se je tudi najvišji organ Narodnega sveta, Zbor narodnih predstavnikov ZNP.

Predsedstvo NSKS sestavljajo: predsednik dr. Valentin Inzko, poslevodeči podpredsednik Nanti Olip, podpredsednik dr. Franc Wutti ter člani predsedstva Natalija Hartmann, mag. Marko Haschej, prof.mag. Štefan Kramer, prof.mag. Jokej Logar, dipl.inž. Hanzi Mikl, Martin Pandel, Christian Urak in Svetlana Wakounig. Predsedstvo je precej pomlajeno, sedem starih in štirje mladi. Dr. Inzko je za slovenski spored ORF povedal o prednostnih nalogah ter dodal: "Ne smemo igrati samo nogomet catenaccio - torej v obrambi - ampak, tudi da gremo v ofenizivo in s temi mladimi mislim, da bo to lažje."

Sonja Kert Wakounig
Sonja Kert Wakounig © NSKS
Na konstitutivni seji NSKS je Zbor narodnih predstavnikov nadalje potrdil tri kompetenčne skupine, ki bodo sproti spremljale za narodno skupnost važna težiščna vprašanja. Skupino za pravna vprašanja in monitoring pravic narodnih skupnosti vodi mag. Rudi Vouk, za šolstvo, izobraževanje in mladino jo vodi Di Olga Voglauer, za slovenščino v družini in v javnosti ter medgeneracijske teme jo vodi Pavel Zablatnik.

Za predsednico ZNP je bila soglasno izvoljena mag. Sonja Kert-Wakounig, za podpredsednika mmag. Martin Dovjak. Sonja Kert-Wakounig je vodenje ZNP po osmih let prevzela iz rok Jožeta Wakouniga.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.