Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Klemen Matk (foto: osebni arhiv)
Klemen Matk | (foto: osebni arhiv)

Ne dvomim, da nas ne bi upoštevali!

| 24.09.2013, 09:55

Po včerajšnjem sestanku med predstavniki avtoprevoznikov, obrtnikov in podjetnikov ter kmetov pri predsednici vlade Alenki Bratušek, so udeleženi redkobesedni. Znano je le, da se bodo pogovori nadaljevali, Bratuškova pa naj bi od sodelujočih tudi zahtevala, da se v času, ko pogajanja potekajo, obe strani vzdržita komentiranja teh pogovorov v javnosti.

Glavna tema včerajšnjih pogovorov je bil predlog davka na nepremičnine in podražitev cestnin pa tudi subvencije za nakup ekoloških vozil in način vračila CO2 takse. Glede na sklepe sestanka, se bodo pogovori nadaljevali v obliki dialoga s pristojnimi ministri, prvi naj bi se že danes z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom pogovarjali avtoprevozniki. Obrtniki in kmetje pa so napovedali da bodo, v kolikor ne bodo dosegli soglasja z vlado, sledili protesti.

Nimajo jasnih predstav, kaj počnejo

Visokogorski kmet Klemen Matk iz Matkovega kota v Logarski dolini, ki se je pogajanj udeležil kot predstavnik Zveze lastnikov gozdov, je po srečanju povedal, da pri že znanih stališčih vztrajajo in si veliko obetajo od nadaljevanja pogovorov. Vsebine ni želel komentirati, opozoril pa je, da želijo vladno stran seznaniti z realnim stanjem na terenu, "podučujemo vladno stran, kakšne so realne razmere, ker nimajo jasnih predstav, kaj bodo nove davčne obremenitve, v obliki, kot so jih predvideli, za podeželje pomenile."

Pet kmečkih zahtev

Že pred sestankom je Klemen Matk na vprašanje, s kakšnimi zahtevami se Zveza lastnikov gozdov obrača na predsednico vlade povedal, da so zahteve že poznane, da jih niso spreminjali in od njih ne bodo odstopali.

Tako zahtevajo, da bo obdavčitev samo ena in bo vezana na katastrski dohodek, posestva, ki letno presegajo 100.000 EUR prometa pa naj bodo obdavčena po dejanskih prihodkih in odhodkih.

Zahtevajo lastninske pravice in dolžnosti, kot jih imajo lastniki v sosednjih državah, in predlagajo obdavčitev podobno, kot jo imajo v sosednjih državah, prilagojeno našim tržnim razmeram.

Nasprotujejo nerazumnemu dvigu katastrskega dohodka in uvrstitvi kmetijskih, gozdnih in nerodovitnih zemljišč v davek na nepremičnine, za stanovanja in bivališča v obmejnih in na demografsko ogroženih območjih pa pri predvidenem davku na nepremičnine predlagajo znižanje osnove na 70 odstotkov njihove vrednosti.

Pred sprejemom novega sistema obdavčevanja pa v Zvezi lastnikov gozdov zahtevajo tudi spremembo 5. člena Zakona o gozdovih in zahtevajo evropsko primerljivo zakonodajo o divjadi in lovstvu.

Klemen Matk je sicer bil pred včerajšnjim sestankom prepričan, da bo vladna stran, če je modra, prisluhnila in ugodila pravičnim zahtevam: "Imamo take argumente, resnica je na naši strani, tako da sploh ne dvomim, da nas ne bodo upoštevali."

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.