Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež odgovoril na članek ustanovitelja La Reppublike

Papež in Sveti sedež | 12.09.2013, 09:02 Marta Jerebič

Papež znova preseneča. Italijanski časopis La Repubblica je objavil obširno pismo papeža Frančiška, naslovljenega na novinarja in ustanovitelja časopisa Eugenia Scalfarija. Pismo je odgovor na članek, v katerem je Scalfari izrazil svoje dvome o krščanski veri, potem ko je prebral papeževo prvo okrožnico Luč vere.

Papež Frančišek je v svojem odgovoru pojasnil, da resnica ni absolutni koncept, ki ga posedujejo kristjani, ampak prej cilj, ki ga skušajo doseči.

Jezus je pot, resnica in življenje, piše papež in dodaja, da je edini način, kako doseči resnico, prek osebnega odnosa z Bogom. Ob tem citira okrožnico: »Ne lastimo si resnice, ampak resnica objema nas.«

Papež, ki je sam podpisal pismo, pojasnjuje, da se vera rodi iz osebnega srečanja z Jezusom. Cerkev je kraj, kjer prihaja do tega srečanja, kljub njenim omejitvam in napakam njenih članov.

Papež piše tudi Judom, ki še vedno pričakujejo prihod Mesije. Pojasnjuje, da je Bog vedno zvest svojim obljubam. Judi so vedno ohranjali vero v to obljubo, kljub krutostim, kot je holokavst. In zato bi moralo človeštvo in tudi Cerkev ceniti dejstvo, da so ohranili vero tudi v težkih časih.

S tem obširnim pismom je papež sprejel povabilo, da začne dialog o veri z novinarjem, ki išče resnico. Pismo kaže tudi na papežev neposreden in preprost slog, predvsem pa njegovo željo po dialogu onkraj zidov Cerkve.

Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...