Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Tilka Jamnik (foto: Manca Čujež)
Tilka Jamnik

S knjigo na dopust ali v zdravniško čakalnico … kamor nas pripelje PROSTOFER

| 03.08.2013, 10:10

Tako bi lahko naslovili drugo julijsko oddajo Modrost v očeh, ki je bila mozaična, saj smo v njej prepletli dve temi: branje in akcijo PROSTOFER. Poletje z dolgimi dnevi je namreč lahko tudi poseben čas, ki ga namenjamo branju, zato smo se pogovarjali s promotorko branja ter predstavili zbirko Srebrne niti, namenjeno prav starejšim. V okviru mreže MATIJA pa deluje akcija PROSTOFER, ki vam lahko pomaga iz zagate, ko iščete prevoz po opravkih oziroma vam nudi priložnost, da z nudenjem prevoza naredite nekaj dobrega za nekoga drugega.

V prvem delu oddaje smo gostili promotorko branja mag. Tilko Jamnik, ki čeprav je že v pokoju, neutrudno navdušuje za branje. V pogovoru nam je zaupala nekaj zanimivih naslovov nedavno izdanih knjig, ki bi bile za starejše zanimive tudi zato, ker predstavljajo eno od poti razumevanja mlajše generacije, kjer dobiva vizualnost zelo močno vlogo. Tilka nam je zaupala tudi svoje izkušnje prebiranja stanovalcem v domu starejših in organiziranja bralnih srečanj, ki jih za starejše pripravlja v knjižnici Medvode.

Srebrne niti pa se imenuje knjižna zbirka, ki so jo pri založbi Miš zasnovali in oblikovali prav za starejše bralce in bralke. Z izbranimi temami, ki se dotikajo predvsem povezovanja med generacijami ter večjo velikostjo črk, ki omogoča branje tudi tistim, ki slabše vidijo, so tako naredili korak bližje vsem tistim, ki bi radi brali, pa jim majhen tisk to preprosto onemogoča. Zbirko nam je predstavila založnica Irena Miš Svoljšak, ki je idejo zanjo dobila ob prigovorjanju starejših, da bi založniki tudi z oblikovne plati knjige približali starejšim bralcem.

V drugem delu oddaje pa smo predstavili akcijo PROSTOFER, ki poteka v okviru mreže MATIJA. PROSTOFER, ki je skovanka iz besed “prostovoljni” in “šofer” med seboj povezuje starejše, ki še vozijo in bi z veseljem prostovoljno še koga kam peljali ter tiste, ki iščejo prevoz.

Starostnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na 080 10 10, v komunikacijskem centru pa mu posredujejo kontaktne podatke ustreznih voznikov iz seznama registriranih prostovoljnih šoferjev oziroma prostoferjev. Na to isto številko pokličejo tudi vsi tisti starejši, ki bi radi postali “prostovoljni šoferji”. Akcijo nam je predstavil Boris Koprivnikar, direktor Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. V pogovoru nam je tako pojasnil, kako postanete PROSTOFER, torej prostovoljni šofer in kako potnik. Zaupal nam je tudi, kako preseči predsodke, da se za prevoz dogovorite z nekom neznanim ter lepe in pozitivne izkušnje, ki jim jih posredujejo tisti, ki že sodelujejo v akciji. Ta je namenjena medgeneracijski solidarnosti, krepitvi vezi med starejšimi, povezovanju in sodelovanju. Za vse dvomljivce pa Boris Koprivnikar preprosto priporoča, naj sistem preizkusijo sami in tako izkusijo dobrobiti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.