Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sirija (foto: nn)
Sirija

Pater Peter Rožič: Cilj vojaškega posredovanja ne sme biti zamenjava režima

Svet | 29.08.2013, 17:22

Vojaško posredovanje zahodnih držav v Siriji je, tako kaže, le še vprašanje časa. Državo že dve leti in pol pretresa nasilje, skoraj vsak dan smo priča novemu prelivanju krvi. V tem času smo lahko slišali številne pozive k mirnemu reševanju spora, a zadnji incident v predmestju Damaska, je očitno sodu izbil dno. Poklicali smo patra Petra Rožiča, ki na univerzi Santa Clara v Kaliforniji v ZDA predava politologijo in politično filozofijo.

Pater Rožič, ki opozarja, da se mednarodna skupnost v konflikt v Siriji že dalj časa vmešava s prodajo orožja ali kakršnokoli drugo podporo tako režimu kot opoziciji, kot enega od razlogov, da prav zdaj prihaja do zaostrene retorike, omenja nedavni domnevni napad z živčnim bojnim strupom v bližini sirske prestolnice. "Drugi razlog je ta, da trenutnim razmeram lahko dodamo zadnje vojaške uspehe režima in slabitev opozicije, gre pa tudi za zaščito ljudi, če jih država sama ne more." Kot je pojasnil pater Rožič, mora država po mednarodnem pravu ščititi svoje ljudi pred genocidom, vojnimi zločini in zločini proti človeštvu. "Če obstajajo dokazi o takšnih zločinih, je treba najprej uporabiti miroljubna sredstva. Šele ko mednarodna skupnost uporabi vsa miroljubna sredstva, a ne uspe, gre lahko v vojaško posredovanje. Pri tem je treba poudariti, da je vojaško posredovanje namenjeno za prenehanje teh zločinov in ne za zamenjavo režima."

Pater Rožič meni, da je diplomatsko reševanje spora vedno mogoče. "To mora biti prioriteta," je jasen. A obstajajo določeni pogoji: sodelovanje sprtih strani, primerno razmerje sil v regiji in odlična mediacija sporov. V primeru Sirije izpolnjevanje teh pogojev trenutno ni preprosto. "Trenutno režim podpora Rusija, Al Asad ima na voljo moderno rusko orožje in kitajske radarje, uporniki in opozicija, ki jih podpirajo ZDA in njeni zavezniki, so razdeljeni, ta opozicija napada manjšine, … Nestabilna je pravzaprav vsa regija. In še v Sredozemlju je zdaj kar nekaj letalonosilk in ostalih vojnih ladij ter enot iz ZDA in Velike Britanije … Gre za zelo zahteven in zapleten položaj," je opozoril pater Rožič. A verjame, da diplomatsko reševanje sirskega spora kljub temu še vedno mogoče.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.