Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

SDM v Krakovu 2016: Veliki upi

Cerkev po svetu | 07.08.2013, 12:45 Marta Jerebič

Kot je znano, bo naslednji svetovni dan mladih v Krakovu, mestu blaženega Janeza Pavla II. To bo že drugi svetovni dan mladih na Poljskem, po prvem leta 1991 v Čenstohovi. Čeprav bo dogodek šele čez tri leta, pa so se priprave že začele.

O pripravah in ciljih svetovnega dneva mladih v Krakovu je za katoliško agencijo Zenit spregovoril katehist in član pripravljalnega odbora za 6. svetovni dan mladih leta 1991 Bogdan Oset. Kot je dejal, je bil dogodek leta 1991 priložnost, da podrejo pregrade, ki so ločevale mlade v Zahodni Evropi. Svetovni dan mladih, ki bo leta 2016 v Krakovu, pa bo služil kot vir za utrjevanje pristnosti verskega življenja in potrditev duhovnega življenja, ki nasprotuje moralnemu relativizmu našega časa. Kristjani imamo veliko razlogov, da smo ponosni in veseli, je dejal in izrazil prepričanje, da bo svetovni dan mladih v Krakovu priložnost, da z vsemi delijo krščansko veselje.

Za veliko udeležencev je bil svetovni dan mladih točka razvoja v njihovem življenju, in ne le v verskem smislu. Na svetovni dan mladih v Krakovu bi lahko prišlo 2 ali 3 milijone mladih z vsega sveta. Oset se spominja, kako je Čenstohova za nekaj dni za več kot poldrugi milijon mladih ljudi postala svetovna prestolnica. Ena izmed posledic tega srečanja je bilo tudi rojstvo katoliškega radia Fiat.

In kako se na svetovni dan mladih v Krakovu pripravlja Cerkev na Poljskem? Po Osetovih besedah je največja naloga pred Cerkvijo ta, da pritegne mlade, ne le, da jih povabi k udeležbi, ampak da svetovni dan mladih tudi pripravijo. Tako je bilo leta 1991, ko so mladi prostovoljci imeli vlogo voditeljev in prevajalcev. Opravili so sijajno delo, ki se je sprva zdelo nemogoče. Leta 1991 je bilo znanje zahodnih jezikov zelo omejeno, danes pa tega problema ni več. Oset poleg tega meni, da se državne oblasti danes bolj zavedajo, kaj pomeni organizirati svetovni dan mladih in bodo pripravljavcem dale ustrezno pomoč.

 

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.