Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska Pristava pozdravlja rojake (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pozdravlja rojake

Avgust v Clevelandu

| 25.08.2013, 18:00 Matjaž Merljak

Za nami je največji Marijin praznik, Marijino Vnebovzetje. Marija Vnebovzeta je zavetnica naše še najbolj aktivne župnije Slovencev v Clevelandu. Na prvo nedeljo po Marijinem prazniku, kar je bilo preteklo nedeljo, ta župnija pripravi svojo vsakoletno veselico ali kot temu rečemo ameriški Slovenci, piknik na Slovenski pristavi.

Župnik Janez Kumše je ob 12:30 daroval sveto mašo v paviljonu. Navzočih je bilo veliko ljudi, ki so po maši bili deležni kosila. Teh kosil so servirali blizu 500, kar je kar lepa številka za nedeljsko kosilo na pikniku. Še veliko več je prišlo obiskovalcev popoldne. Če si pogledal po travniku, ki služi kot parkirišče, je bilo videti morje avtomobilov. Župnijski prostovoljci so vse lepo pripravili in organizirali dan, da je vsak navzoč imel priliko kaj zaužiti in se ohladiti ob toplem nedeljskem popoldnevu. Na voljo so bili čevapčiči, klobase, priznani pristavski hamburgerji in tudi peciva je bilo na pretek. Ogradili so tudi posebni vrt, kjer je bilo na voljo vseh vrst piva iz skoraj vseh krajev sveta. Med odmorom plesnega ansambla so zaplesali mladi plesalci folklorne skupine Kres. Tudi to je navdušilo navzoče, saj se vse manj pojavljajo med ljudmi. Ob koncu dneva je pa župnik tudi izvedel tombolo.

Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete
Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Prejšnjo nedeljo, 11. avgusta, so pa na Pristavi gostili goste člani kluba Pristavskih upokojencev. Tudi tokrat je bila darovana sveta maša, ki jo je daroval argentinski rojak Franc Urbanija. Upokojenci so tudi postregli z kosilom. Popoldne se je razvil veseli dan ob plesni glasbi, balinanju in drugih aktivnosti. Nekateri so se lepo sprehajali po lepem kraju ali pa se ohladili v bazenu. To je veljalo posebno za mladino. Klub upokojencev vedno nameni ves izkupiček tega dneva nazaj Pristavi za vzdrževanje tega poletnega letovišča.

Danes so clevelandski slovenski rojaki poromali v bližnje mesto, Frank, Ohio v romarsko cerkev Žalostne Matere Božje. Sveto mašo je daroval škof v pokoju Edvard Pevec in popoldne tudi vodil pete litanije Matere Božje. Na to romanje vsako leto odpelje avtobus poln vernikov, ki se zberejo pred slovenskim domom blizu Marije Vnebozete in še pred svetoviško vasico.

Veliki šmaren 2010 na Slovenski Pristavi pri Clevelandu
Polno parkirišče na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Ravno tako danes pripravlja svoj piknik mesečnik Slovenski-ameriški časi na Slovenski pristavi. Ta časopis obhaja šesto obletnico izhajanja, vse odkar je prenehala izhajati stoletna Ameriška domovina.

Topilni lonec pa seveda tudi sega v našo slovensko skupnost. Boj za obstoj je vedno zahtevnejši. V tem primeru so zavzeta vsa društva, ki gojijo slovenskost kakor tudi cerkve, župnije, saj smo pred nekaj leti imeli clevelandski Slovenci štiri župnije, a danes nam ostajata le še dve. Ta skrb naj bi bila pogon za župnika svetega Vida, Jožeta Božnarja za svetovalni sestanek z clevelandskim škofom Lennonom. Kako naprej z župnijo, saj vernikov je čedalje manj pri nedeljskih mašah, razen večjih praznikov. Takrat se še vrnejo domov. Finančno ni skrbi, saj je župnija v dobrem finančnem stanju. Škofov nasvet, naj župnija dela naprej, ker je potreba še dosti velika. Posvet je tudi iskal glede šolskega poslopja, ki je v najemu višje šole svetega Martina. Šola bi rada kupila stavbo, kakor bi jo fara rada prodala, le da sta v ceni zdaleč oddaljeni. Župnika Božnarja je tudi zanimalo osebno stanje, njegova služba v župniji. Namreč drugo leto bo izpolnil 70 leto. Škof Lennon mu je enostavno odgovoril: Vi in vaši župljani imate še dosti dela. Začnite.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.