Petra StoparPetra Stopar

Teden mladih umetnikov

| 01.08.2013, 11:56 Matjaž Merljak

V Mladinskem centru na Rebrci na avstrijskem Koroškem tudi letos poteka Teden mladih umetnikov. Pripravlja ga Krščanska kulturna zveza z Mladinskim centrom na Rebrci in Katoliško otroško mladino, udeležuje pa se ga 60 otrok z avstrijske Koroške (iz Roža, Podjune in Zilje) in tudi iz Slovenije v starosti od šest do dvanajst let.

Teden mladih umetnikov letos poteka 35-ič in ima dve izmeni: od ponedeljka, 22. do sobote, 27. julija 2013 in od 29. julija do 3. avgusta 2013.

Ob zaključku prvega in drugega tedna pripravijo prireditev, ki je odprta za vse. Ta poteka v soboto; ob 10h bo najprej zaključno bogoslužje, ob 11h pa tudi prireditev in odprtje razstave izdelkov, ki so nastali v sklopu delavnic.

Andreja Lepuschitz nam je povedala, da je Teden mladih umetnikov zelo popularen in otroci se ob sklepu letošnjega tedna že prijavljajo za naslednjega. Vseko leto imajo geslo: letošnje je Etno je fletno. Ustvarjajo lutke, se glasbeno udejstvujejo, plešejo in likovno izražajo. To je tudi videti na zaključni prireditvi. Reberca je odmaknjega od običajnega sveta, tam so le cerkev, župnišče in preurejen grad. V prostem času imajo različne športne aktivnosti in zanimive večerne aktivnosti.

Z udeleženci so delali priznani umetniki/ce in pedagogi/nje: Nežika A. Novak, Melina Reichmann, Christa Meklin-Sumnitsch, Rozina Katz-Logar, Barbara Möseneder, Simona Krajger, Snežana Rehak-Višnjić, Katja Varl, Valentin Oman, Breda in Matic Varl, Barbara Plečko Oberčkal, Katarina Hartmann; Roman Roblek, Miran Kelih, Simona Mandl, Tanja Kramer, Ursula Sienčnik, Andreja Lepuschitz, Marko Pandel, Sabina Anderwald.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.