Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

235. obletnica prvega pristopa na Triglav

| 26.08.2013, 19:27 Blaž Lesnik

Na pobudo Žige Zoisa so se 26. avgusta 1778 na Triglav povzpeli štirje domačini iz Bohinja, in sicer rudarja Luka Korošec in Matevž Kos, lovec Štefan Rožič ter ranocelnik Lovrenc Willomitzer.

Štirje srčni možje so na današnji dan pred 235 – imi leti po treh dneh hoje, prvič osvojili Triglav. Pot do Velega polja jim je bila poznana, naprej pa so jo odkrivali na novo in iskali prehode, kamor še ni stopila človeška noga. To je bil nedvomno velik podvig za tiste čase. Slovenci se s tem podvigom lahko pohvalimo pred mnogo številčnejšimi alpskimi narodi. Triglav je bil namreč prvič osvojen osem let prej kot Mont Blanc, 22 let pred Grossglocknerjem in 87 let pred Matterhornom.

Ob obletnici prvega pristopa na simbol slovenstva so v Bohinju v petek pripravili kulturni program. Tam je nastajala tudi oddaja Doživetja narave (več slik na blogu oddaje).

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.