Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Policisti ta teden po vsej državi poostreno nadzirajo hitrost

Slovenija | 21.08.2013, 07:58

V Sloveniji in v večini evropskih držav policisti ta teden izvajajo evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti vozil. Namen akcije je opozoriti, da je hitrost še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč, in spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Policisti do vključno 25. avgusta poostreno nadzirajo hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do tovrstnih kršitev in posledično tudi do prometnih nesreč. Ob tem ugotavljajo tudi prekrške, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, neuporabo varnostnih pasov, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in druge prekrške.

Za varnost na cestah morajo vozniki poskrbeti predvsem sami in dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila, opozarjajo policisti.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje. Hkrati je med turistično sezono promet gostejši, zato lahko hitreje pride do nesreče, ugotavljajo policisti.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo en kilometer na uro, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno štiri odstotke. Znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka, policija navaja na svojih spletnih straneh.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

S Policijske uprave Maribor so v zvezi s preventivno akcijo sporočili, da bodo njihovi policisti še posebej aktivni v četrtek, 22. avgusta, ko bodo med 7. in 14. uro izvedli poostren nadzor hitrosti po metodologiji "veriga". Poostren nadzor bo zaradi skorajšnjega pričetka novega šolskega leta usmerjen predvsem v okolico šol.

Mariborski policisti so sicer v drugi polovici prejšnjega tedna izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov enoslednih motornih vozil. Preverili so 424 voznikov tovrstnih vozil in pri tem ugotovili 54 kršitev.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.