Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pred 100 leti se je rodil Ludvik Bartelj

Slovenija | 07.08.2013, 15:28 Tone Gorjup

V župniji Dole pri Litiji so se minulo nedeljo, na god svetega Janeza Vianneya pri glavni maši spomnili dolgoletnega župnika Ludvika Bartlja ob 100. obletnici njegovega rojstva. Njegov naslednik Robert Hladnik je ob tem zapisal, da je Bartelj rad častil arškega župnika in imel tudi njegove relikvije. Slovesnost je vodil dekan Klavdio Peterca in pri tem spregovoril o duhovniku in Filozofu Bartlju, ki je bil rojen 7. avgusta 1913 v Mirni Peči na Dolenjskem.

Ludvik Bartelj je po gimnaziji v Novem mestu študiral na teološki fakulteti v Ljubljani. Škof Rožman ga je leta 1937 posvetil v duhovnika in ga nastavil za kaplana na Dolah pri Litiji. Ob začetku druge svetovne vojne je bil premeščen v Kočevje, kjer je ostal do leta 1947. Zatem se je vrnil v Dole pri Litiji. Ludvik Bartelj se je že v gimnaziji zanimal za filozofijo in bral dela Franceta Webra. V bogoslovju se je pod vodstvom Aleša Ušeničnika poglobil v sholastično filozofijo. Med vojno se je vpisal na filozofsko fakulteto in študij končal leta 1946. Zatem je na podlagi Webrove filozofije razvil svoj pogled na Boga, globinski razum in zmožnost duha, ki ga je predstavil v desetih delih. Ludvik Bartelj je leta 1973 doktoriral; za disertacijo je bilo priznano njegovo delo Realni temelj izkustvenega sveta je Bog. Njegovo zadnje filozofsko delo Kaj je človek, je izšlo leta 2003. Umrl je 27. decembra 2006 v Dolah pri Litiji.

Sodelavci koprskega studia Radia Ognjišče so Ludviku Bartlju ob njegovi 90. obletnici rojstva, 7. avgusta 2003, namenili posebno oddajo.  

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.