Petra StoparPetra Stopar

Tretji letošnji vročinski val

| 05.08.2013, 10:19

Huda vročina se bo nadaljevala še vse do vključno četrtka, najvišje dnevne temperature bodo od 35 do okoli 38 ºC. Povišane bodo tudi koncentracije ozona. Predvsem na Primorskem bo zaradi vročega in suhega vremena še naprej velika požarna ogroženost naravnega okolja, zaradi močnega izhlapevanja pa se bo površinski sloj tal še naprej intenzivno sušil.

O hudi vročini pričajo tudi v soboto, 3. avgusta, izmerjene doslej najvišje temperature na nekaterih merilnih mestih. Po do zdaj zbranih podatkih je v Novem mestu temperatura dosegla 39,4 ºC, v Kočevju 37,9 ºC, v Ljubljani 38,3 ºC, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 37,7 ºC in na Letališču Jožeta Pučnika 37,3 ºC. V Dobličah v Beli krajini je temperatura dosegla 40,0 ºC. Doslej najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji (40,6 ºC) pa ni bila dosežena.

V nedeljo, 4. avgusta, je bila med javljajočimi postajami najtoplejša Ljubljana z 38,4 ºC, vendar se je v zadnjih desetletjih okolica tega merilnega mesta močno spremenila, zato vrednosti sedanjih temperaturnih ekstremov na tem merilnem mestu niso povsem primerljivi s podatki o ekstremih izpred nekaj desetletij.

Andreja Sušnik z Agencija RS za okolje še pravi, da je od 1. aprila do 1. avgusta padlo le malo nad polovico dolgoletnih povprečnih padavin. Najmanj padavin je bilo na območjih severovzhodne in vzhodne Slovenije. Prav to botruje površinski suši, ki je prizadela poljščine, medtem ko so bile gladine podzemnih voda v prvih dneh avgusta sicer še v območju normale: "Količina vode v aluvialnih vodonosnikih je bila v prvih dneh avgusta v normalnih mejah za ta letni čas, se pa ponekod, predvsem pa v Spodnji savinjski dolini in Ljubljanski kotlini ugotavlja, da se višina vode giblje v smeri podpovprečnih vrednosti."

Tudi nivoji površinskih voda so zaenkrat še v mejah normalnih za ta letni čas, se pa že kažejo znamenja nizkovodnih razmer, saj bodo zaradi zmanjšanih pritokov reke v prihodnjih dneh upadale.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.