Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Rode blagoslovil Dom duhovnih vaj pri Sv. Mohorju

Slovenija | 21.08.2013, 09:53 Tone Gorjup

Pri podružni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v župniji Moravče so imeli zadnjo nedeljo, 18. avgusta, slovesnost žegnanja. Za to priložnost jih je obiskal kardinal Franc Rode, ki je po praznični maši blagoslovil Dom duhovnih vaj. Gre za popolnoma novo stavbo, ki je zrasla na temeljih stare mežnarije, kjer so se že pred pol stoletja začeli zbirati ministranti iz vse Slovenije.

Pri Sv. Mohorju, kakor se imenuje nekaj nad petsto metrov visok hrib na severnem obronku Moravč, že stoletja stoji cerkev, posvečena sv. Mohorju in Fortunatu. Letošnje praznovanje zavetnikov podružne cerkve, ki spada k moravški župniji, so povezali z blagoslovom prenovljenega bandera in nove hiše za duhove vaje. Slovesnost je vodil kardinal Franc Rode, ki je s kleno besedo spodbudil vernike, naj bodo pogumni in dejavni člani krajevne Cerkve. Ob pogledu na množico pred seboj, v kateri so bili tudi gasilci, skavti, narodne noše in godbeniki, je dejal, da se počuti kot doma - zares slovensko. Poleg domačega župnika Kancijana Čižmana sta se mu pri oltarju pridružila še prejšnja župnika Jože Mrvar in Viktor Primožič ter domačina p. Pashal Gorjup in Vinko Podbevšek. Ob koncu maše je kardinal Rode blagoslovil obnovljeno bandero, po njej pa nov Dom duhovnih vaj, ki stoji pod cerkvijo. Na istem mestu je včasih stala mežnarija, ki je v letu 1964 postala dom duhovnih vaj za ministrante.

Začelo se je pred petdesetimi leti ...

Moravčan, p. Pashal Gorjup, ki se je po prihodu iz vojske začel posvečati vzgoji ministrantov, je ob podpori takratnega moravškega župnika Jožeta Mrvarja mežnarijo začel preurejati. Prek ministrantskega kotička v Družini je začel vabiti ministrante iz vse Slovenije na duhove vaje k Sv. Mohorju. Tako se je v poletnih tednih v tej hiši duhovno bogatilo včasih več kot tristo mladih fantov. Precej duhovnikov, ki so bili posvečeni v sedemdesetih in osemdesetih letih, ima lepe spomine na ministrantska srečanja pri Sv. Mohorju. Duhovne vaje so večinoma organizirali in vodili frančiškani, ob izdatni pomoči moravškega župnika in faranov, ki so s svojim delom in darovi pripomogli k temu, da je mežnarija vedno bolj postajala skromen, a prijazen dom za vse, ki so prihajali tja. Za Jožetom Mrvarjem je v Moravče prišel Viktor Primožič in nadaljeval s poslanstvom doma duhovnih vaj. Majhna zmogljivost in dotrajanost stavbe sta ga spodbudila k temu, da se je s farani lotil gradnje novega doma, ki je zdaj odpira vrata različnim skupinam, ki si želijo duhovne poglobitve.

 

Poročilu o blagoslovu Doma duhovnih vaj pri Sv. Mohorju in polstoletni zgodovini nekdanje „mežnarije“, ki je bila v prvih desetletjih znana predvsem po ministrantskih srečanjih, lahko prisluhnete v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...