Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Višarje 2013, Romanje treh Slovenij (foto: Matjaž Merljak)
Višarje 2013, Romanje treh Slovenij

25. Romanje treh Slovenij

| 04.08.2013, 17:40 Matjaž Merljak

Na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino v Italiji je danes že 25. potekalo srečanje matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Letošnjemu sta dala pečat kardinal Franc Rode, ki je daroval sveto mašo in prof. Tomaž Simčič kot uvodni predavatelj.

Romanja treh Slovenij so se začela leta 1989 na pobudo izseljenskega duhovnika mons. Vinka Žaklja. Pripravljata jih Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov, finančno ga podpira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prof. Tomaž Simčič je razmišljal o slovenstvu, krščanstvu in demokraciji včeraj, danes in jutri. Dejal je, da so nekdaj te vrednote kazale na skupnega nasprotnika in so bile večkrat učinkovite v tem zanikanju, bolj kot v podpiranju. Vse troje je bilo po njegovih besedah reakcija na pobude drugih.

Prof. Simčič na Svetih Višarjah
Prof. Simčič na Svetih Višarjah © Matjaž Merljak
Pred dvajsetimi leti se je družbeni in politični sistem v Sloveniji obrnil na glavo, spremembe doživlja tudi zamejstvo. Predavatelj je menil, da bi bilo nápak, če bi ostali v obrambni drži. To je sicer lažje kot v napadu oz. v aktivnosti, a prav slednja je edina nujna in potrebna. Pri tem je podčrtal odgovornost, saj je treba pri dejavnem delu zaupati v lastne moči, odločitve in izbire. Biti moramo ne le pri predstavljanju problemov, ampak tudi pri njihovem reševanju. Svoj prav je treba žrtovati in znati tudi sprejeti propad ter se znati odzivati na provokacije.

Kardinal Rode med izseljenskim duhovniki
Kardinal Rode med izseljenskim duhovniki © Matjaž Merljak

Kardinal Rode na Svetih Višarjah
Kardinal Rode na Svetih Višarjah © Matjaž Merljak
Kardinal Rode je pri sveti maši somaševal s trinajstimi duhovniki, večinoma izseljenskimi iz Evrope. Ob spominu na prof. Lamberta Ehrlicha, ko je na vrhu z Marijino cerkvijo uvidel posebno poslanstvo slovenskega naroda v tem delu Evrope, je razmišljal o slovenski državi in trenutnem poslanstvu našega naroda.

Vprašal se je, kaj je vzrok za današnji težki trenutek, ki ga preživlja Slovenija. Pokazal je na krizo moralnih vrednot in dejal, da diktatura lahko shaja brez vrednot, demokracija pa ne, ta se hrani in živi od etičnih načel. Tu imajo nenadomestljivo vlogo družine, šola, Cerkev in druge ustanove civilne družbe. Država jih mora podpirati, ne sme se pa spuščati na področja, kjer nima pristojnosti.

Spregovoril je še o poslanstvu našega naroda sredi evropske družine narodov, član katere smo postali leta 2004.

Na koncu pa je dejal: "Kot narod, ki ga je oblikovala krščanska kultura, pa lahko nudimo tudi zgled Cerkve, ki preprosto in v veselju živi po evangeliju Jezusa Kristusa, v pravilnem razmerju do zemeljskih dobrin, v zavesti, da življenje ni v obilnem premoženju in da je bogat tisti, ki je bogat pred Bogom, kot pravi današnji evangelij (prim. Lk 12,13–21).

Gospodarski zlom mariborske škofije z vsem svojimi posledicami nas opominja, kako nujno je, da upoštevamo evangeljska načela glede bogastva. Ta načela veljajo za vsakega kristjana kot za Cerkev v celoti, kot nas opozarja papež Frančišek."

Višarska cerkev je bila polna
Višarska cerkev je bila polna © Matjaž Merljak

Romanje se je zaključilo s kulturnim programom. Tam so, tako kot pri sveti maši, zapeli pevke in pevci mešanega pevskega zbora iz Sel na avstrijskem Koroškem pod vodstvom Romana Verdela.

Zbor iz Sel je pel pri maši in pri kulturnem programu
Zbor iz Sel je pel pri maši in pri kulturnem programu © Matjaž Merljak

Danes so se na Svetih Višarjah sklenili tudi Višarski dnevi mladih. 20 udeležencev je spoznavalo življenje Slovencev v Porabju, avstrijskem in koroškem Štajerskem ter se udeležilo današnjega romanja.

Zbrani na Svetih Višarjah
Zbrani na Svetih Višarjah © Matjaž Merljak

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...