Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek (foto: ARO)
Nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek

Nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek v Cerkvi na Slovenskem

Slovenija | 31.07.2013, 13:27 Tone Gorjup

Nadškof Anton Stres in nadškof Marjan Turnšek, ki sta se na predlog papeža Frančiška danes odpovedala službam, sta v Cerkvi na Slovenskem opravljala odgovorne naloge. Med drugim sta vodila vsak svojo novoustanovljeno škofijo s sedežem v Celju in v Murski Soboti, nazadnje pa obe nadškofij: ljubljansko in mariborsko. 

Nadškof Anton Stres

... se je rodil 15. decembra 1942 v Donački gori v župniji Rogatec. Je član Misijonske družbe lazaristov. Ob imenovanju za pomožnega škofa v Mariboru, 13. maja 2000, je bil dekan Teološke fakultete v Ljubljani, predsednik komisije Pravičnost in mir in voditelj cerkvene pogajalske skupine, ki pripravlja sporazum med Vatikanom in Slovenijo. Škofovsko posvečenje je prejel 24. junija 2000 v mariborski stolnici. Za svoje geslo si je izbral besede: Vse zaradi evangelija! Ob tem je na slovesnosti posvečenja dejal: "V tem trenutku od Gospoda prosim samo to, da bi bilo vse moje delo v službi oznanjevanja vesele novice, da nas je Bog v Jezusu Kristusu odrešil in ponovno sprejel za svoje ljubjene hčere in sinove. Zato nam ni treba živeti v strahu pred nikomer in ničemer, pač pa smemo verovati, zaupati in upati, in se imeti radi med seboj." Znan je kot dober predavatelj, avtor številnih filozofskih del in prodoren mislec. Papež Benedikt XVI. ga je 7. aprila 2006 imenoval za prvega škofa novoustanovljene celjske škofije. Ob tem je prvi ordinarij te škofije dejal: "Danes ni trenutek, da bi šli v podrobnosti naših prihodnih nalog, dovolite pa mi, da omenim tri temeljne drže, iz katerih naj izvira vse naše prihodnje delovanje. Te drže naj ga spremljajo in prešinjajo. To so: zaupanje, sodelovanje in veselje." Celjski ordinarij je ostal le nekaj let, saj je bil 31. januarja 2009 imenovan za nadškofa koadjutorja v Mariboru, 28. novembra 2009 pa za nadškofa in metropolita v Ljubljani.

 

Nadškof Marjan Turnšek

... se je rodil 25. julija 1955 v Celju. V duhovnika je bil posvečen leta 1981. Ko ga je papež Benedikt XVI. 7. aprila 2006 imenoval prvega ordinarija novoustanovljene škofije s sedežem v Murski Soboti, je bil rektor semenišča, član stolnega kapitlja v Mariboru in znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov v zadevi kanonizacije blaženega Antona Martina Slomška. Ob imenovanju v odgovorno službo je glede načrtov za novo škodijo dejal: "Novemu škofu se ni potrebno izmislit programa. Imamo Kristusov program - evangelij. Prva in osnovna naloga je, da ta program začnemo uresničevat. Druga misel, ki me pri tem tolaži je to, da je Cerkev živ organizem; škof je samo eden izmed udov tega organizma. Ta celoten organizem skupaj išče in mora iskati svoj program uresničitve poslanstva, ki ga je Cerkvi dal Kristus." Posvečen in umeščen je bil 25. junija v murskosoboški stolni cerkvi Sv. Nikolaja. Za svoje geslo si je izbral besede: Bog je ljubezen! Škofijo je vodil do 28. novembra 2009, ko ga je papež imenoval za mariborskega nadškofa pomočnika s pravico nasledstva. Novi nadškof koadjutor Marjan Turnšek je ob tem povedal: "Lahko rečem samo to, da bom z enakim notranjim razpoloženjem in željo služit Cerkvi in ljudem delal tudi v Mariboru, tako kot sem v Murski Soboti." Vodenje te nadškofije je prevzel 3. februarja 2011, ko se je sveti sedež zaradi težkih finančnih razmer v nadškofiji odločil za zamenjavo. Nadškof Marjan Turnšek je takrat kot novi ordinarij med drugim dejal: "Spreglejmo skušnjavo razdora in se odločimo za priložnost očiščenja in prerojenja v duhu evangeljskih svetov: čistosti, uboštva in pokorščine na vseh področjih. To je Kristusov program za vse, ki mu sledijo; naj bo tudi naš."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.