Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Evropa smo mi!

Svet | 27.07.2013, 19:00

V tokratni sobotni rubriki Evropska unija v živo v sklopu druge informativne oddaje Radia Ognjišče smo gostili evropskega poslanca iz vrst Zares/ALDE Iva Vajgla. Prepričan je, da za probleme posameznih držav članic ni kriva Evropska unija. „Menim, da sta skepsa in kritičnost, ki jo velik del javnosti v vseh državah namenja Evropski uniji, bežanje od resnice. Vse države so si pravzaprav svoje probleme skuhale doma, ni jih skuhala Evropska unija.“

Evropski poslanec Vajgl je nedavno prejel mednarodno nagrado za svoja prizadevanja za mir in spodbujanje dialoga pri reševanju mednarodnih konfliktov. Gre za mednarodno nagrado Giovanni Losardo, ki jo v kalabrijskem mestu Cetraro podeljujejo že 11 let v spomin na italijanskega politika Giovannija Losarda, ki ga je zaradi njegovega boja proti organiziranemu kriminalu umorila kalabrijska mafijska združba 'ndragheta. Vajgl je dejal, da mu nagrada pomeni veliko in da je sad prizadevanj za mir. "Tudi cel okvir v katerem se ta nagrada podeljuje je takšen, da ti mora veliko pomeniti. Nagrada se podeljuje tistim, ki delajo nekaj dobrega," je povedal.

V nadaljevanju je Vajgl spregovoril o zunanji politiki Evropske unije. Meni, da bi ta morala biti bolj odločna in da jo prevečkrat oblikujejo "veliki". "Mene boli, da Evropa v zunanji politiki in pri dogajanjih v svetu stalno teka za dogodki. Mi smo sicer lahko ponosni, da je Evropa največji donator humanitarne in razvojne pomoči, to je velik dosežek, ampak manj takšne pomoči bi bilo potrebno, če bi bil svet urejan v skladu z določili mednarodnega prava. Če bi se spoštovali konvencije, ki jih države tako lahkotno podpisujejo, če bi moralni kriteriji in etično obnašanje v mednarodnih odnosih imelo tisto težo, ki si jo zasluži, potem ne bi bilo takih katastrof." Vajgl je še dejal, da Evropska unija v odnosu do ZDA, Kitajske, Rusije, Japonske pogosto ne nastopa kot skupnost enotnih interesov. "Ampak znotraj tega evropskega odnosa do vseh igralcev poskuša vsaka država delovati bilateralno v skladu s svojimi interesi. Če vzamete kot primer Nemčijo, ki je vodilna ekonomska sila, ona je šampion v odnosih s Kitajsko. Največja nemška podjetja danes živijo od svojih poslov na Kitajskem in nizko plačnega dela na Kitajskem. Enako velja za ZDA."

Na vprašanje, kakšen status ima v Evropski uniji Slovenija pa je Vajgl dejal, da se moramo zavedati, da smo Evropa mi in da mora vsaka država najprej poskrbeti zase. Za probleme posameznih držav članic po njegovih besedah ni kriva Evropska unija, ampak so krive države same. "Mi nismo več nekdo drug, ki nas Evropa obravnava, ampak Evropa smo mi in čimbolj bomo ponotranjili to, da smo Evropa, bolj bomo sposobni iz tega skupnega prostora jemati tisto, kar je dobro tudi za nas, kar nas vodi naprej."

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.