Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

SDM, novice in zanimivosti, 25. 7. 2013

Cerkev po svetu | 25.07.2013, 07:00 Marta Jerebič

P. Lombardi o papeževem obisku v Aparecidi. Papež je s seboj prinesel številna darila - mozaike in kelihe ... Ob prihodu v Brazilijo je blagoslovil nogometno moštvo Fluminense. Številni mladi SDM spremljajo prek televizije in imajo svoje, škofijske svetovne dneve mladih. 

P. Lombardi o papeževem obisku v Aparecidi

»Marijanska pobožnost je močno prisotna pri zadnjih treh papežih,« je zatrdil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi, ko je za Radio Vatikan komentiral včerajšnji dan papeževega apostolskega potovanja v Rio de Janeiro. Papež Frančišek je namreč včeraj obiskal marijansko svetišče v Aparecidi, kjer je uspeh svetovnega dne mladih in tudi svoj pontifikat izročil Devici Mariji. Kot je dejal p. Lombardi, je Aparecida zelo pomembna, saj se tu nahaja brazilsko narodno svetišče, poleg tega pa je tukaj leta 2007 potekala konferenca latinsko-ameriških škofov. Papež je še kot kardinal Bergoglio imel ključno vlogo pri pripravi Dokumenta iz Aparecide, ki je temeljnega pomena za poslanstvo Cerkve na latinsko-ameriški celini. Aparecida, Marija in konferenca sta papežu zelo pri srcu, je dejal p. Lombardi, kar je Frančišek izrazil tudi v svoji včerajšnji pridigi med sveto mašo, ko je zatrdil, da sta konferenco v Aparecidi podpirali, spodbujali in spremljali pobožnost in molitev mnogih romarjev, ki so prihajali v svetišče. Ta razsežnost ljudstva je vključena v razsežnost pastirskega dela, je dejal Lombardi.

Obisk favele

Spregovoril je tudi o obisku favele, na programu je danes ob 11. uri po lokalnem času. Zatrdil je, da je pozornost do revnih zelo očitna pri zadnjih treh papežih. Janez Pavel II. je ravno v Riu de Janeiru obiskal eno od tamkajšnjih favel. Benedikt XVI. je v Braziliji obiskal Hišo upanja, namenjeno delu z mladimi in zdravljenju odvisnikov od drog. Nekaj podobnega je včeraj obiskal tudi Frančišek, namreč bolnišnico sv. Frančiška Asiškega, kamor se je napotil takoj po maši v Marijinem svetišču v Aparecidi. »V njegovem načinu izražanja, njegovi rahločutnosti vidimo, da je zelo blizu temu trpljenju,« je o papeževem srečanju z odvisniki dejal p. Lombardi.

Darila, ki jih bo papež pustil v Braziliji

Kot običajno na apostolskih potovanjih, je papež tudi tokrat s seboj prinesel darila. Predsednici države je tako podaril mozaično podobo, ki predstavlja veduto Ria de Janeira s kipom Kristusa Odrešenika na Corcovadu v ospredju in zalivom Guanabara v ozadju. Mozaik, ki meri 70x70 cm, so izdelali v vatikanski mozaični delavnici letos med januarjem in junijem. Delo istih umetnikov je tudi mozaična podoba, ki jo je papež Frančišek želel podariti nadškofiji Rio de Janeiro. Ta upodablja svetega Sebastijana, ki je zavetnik mesta. Mozaiku je namenjen prostor v kapeli na nadškofijskem sedežu. Za podobo svetnika, ki je umrl mučeniške smrti, je prikazana ameriška celina, in sicer v isti obliki kot jo najdemo na freski iz 16. stoletja, ki se nahaja v apostolski palači v Vatikanu. Mere mozaika, izdelanega med marcem in junijem letos, so 47x67 cm. Poleg kelihov, namenjenih romarskemu središču v Aparecidi, župniji Varginha, kapeli v rezidenci Sumaré in katedrali Ria de Janeira, naj omenimo še darilo, ki ga bo papež Frančišek zapustil bolnišnici sv. Frančiška Asiškega. Gre za celoten liturgični komplet, izdelan iz žgane gline in ročno pobarvan.

Paralelni svetovni dnevi mladih

Mnogi mladi se niso mogli udeležiti svetovnega dneva mladih. Zato so mnoge škofije po svetu pripravile vzporedna srečanja in dogodek spremljajo prek televizije. Tako je tudi v Španiji, kjer so srečanja pripravili v Roncesvallesu in Rocíu. Skupno se jih je prijavilo več tisoč. Poleg neposrednih prenosov papeževih srečanj z mladimi so pripravili tudi kateheze s škofi, molitvena bdenja in koncerte. Roncesvalles je bil za dan mladih v škofiji na severu Španije izbran zaradi svojega posebnega pomena za Navarro in zaradi poti svetega Jakoba. Andaluzijske škofije pa so se zbrale v El Rocíu, 'enem najpomembnejših verskih in duhovnih središč v Andaluziji'. Vsi andaluzijski škofje se bodo od danes do nedelje udeležili tega srečanja, na katerem naj bi sodelovalo približno 5000 ljudi.

Papež blagoslovil nogometni klub Fluminense

Potem ko je papež Frančišek v ponedeljek s helikopterjem prispel na stadion Laranjeiras, dom nogometnega kluba Fluminense, je prejel športno majico tega kluba in blagoslovil to slovito brazilsko nogometno moštvo. Papež je majico sprejel od podpredsednika moštva Alexeya Dantasa. Za darilo se mu je zahvalil po špansko. »Zelo je pretresljivo in čast pozdraviti papeža tukaj na domu Fluminenseja. Zdaj so ta tla bolj kakor kdajkoli posvečena in blagoslovljena,« je dejal Dantas. Navijači Fluminenseja slovijo po petju pesmi À Benção João de Deus ali Blagoslov, Janez od Boga, ki je nastala, ko je leta 1980 Brazilijo obiskal Janez Pavel II. Pesem je postala zaščitni znak moštva med zmagovalnimi igrami.

 

Več sledi ...

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.