Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Logo SDM 2013 (foto: ARO)
Logo SDM 2013

Karidnal Hummes:Papež bo na SDM pokazal Cerkev, ki je vedno bolj blizu revnim

Cerkev po svetu | 19.07.2013, 11:06 Marta Jerebič

V Riu de Janeiru potekajo še zadnje priprave na svetovni dan mladih, ki se začne v torek. Ob tem se pojavlja vprašanje, kakšno sporočilo bo papež prinesel na tem svojem prvem mednarodnem potovanju. Radio Vatikan je odgovor iskal pri brazilskem kardinalu Claudiu Hummesu, nekdanjem nadškofu v Sao Paoulu.

»Mislim, da bo to trenutek, v katerem bo tudi papež še bolj želel razviti novo usmeritev, ki jo predlaga Cerkvi s svojimi gestami, svojim načinom komuniciranja z ljudmi, bližino … Obiskal bo predvsem tiste, ki živijo na obrobju. Ves njegov program je sestavljen iz te njegove prioritete: obrobja, ljudje v potrebi, ljudje, ki trpijo, revni. S tem nas uči, da ne smemo delati samo na velikih projektih, ampak se moramo obračati k ljudem, ki so nam blizu, ki so pred nami, potrebujejo nasmeh, objem, pogum, smisel za svoje življenje, luč, ki jih vodi, tolažbo. Papež bo to zagotovo naredil. Mislim, da bo to znamenje, kako mora Cerkev postopati v prihodnje: torej v preprosti obliki, bolj revna. Papež nas vedno znova vodi k bistvenim stvarem in mislim, da bo to storil tudi na svetovnem dnevu mladih

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.