Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Federico Potočnik (foto: Matjaž Merljak)
Federico Potočnik

Federico Potočnik: Prevzeti moramo odgovornost zase

| 20.07.2013, 09:21 Matjaž Merljak

Federico Potočnik se je rodil v slovensko-španski družini v Buenos Airesu in deluje kot namestnik generalnega sekretarja podmladka Evropske ljudske stranke. Na okrogli mizi 20. Tabora Slovencev po svetu (Zakaj ostati v Sloveniji? Mladi razpeti med Slovenijo in tujino.) je na temo pogledal s svojega zornega kota.

„Če mi prijatelj vpraša za nasvet, ali naj gre v tujino, kjer ima dobro ponudbo za službo, ali naj ostane, ne vem, če bi mu rekel, naj ostane. Spomnim se svojega trenutka, ko sem odhajal iz Argentine in sem tudi dobival pozive, naj ostanem.“

Danes ni tako težko iti tujino, to ni tako, kot je bilo včasih, ko so naši stari starši odšli v svet, je dejal Potočnik. Vsak človek ima dolžnost, da je v življenju aktiven, hkrati pa potrebuje motiv, ki ga potiska naprej.

Generacije, ki so bile rojene pred drugo svetovno vojno, drugače razmišljajo kot generacija, ki je živela v totalitarnem režimu. To je bil sistem, ki je ljudi polenil, saj jim je omogočal službo, stanovanja ... Drugačno spet razmišlja generacija, ki odrašča po osamosvojitvi.

Okolje v Sloveniji je po njegovem destimulativno, vsak je strokovnjak v vsem ... Postati moramo subjekti v družbi in prevzeti odgovornost zase.

V podmladku Evropske ljudske stranke so se pogovarjali o perečem problemu brezposelnosti mladih. Čakanje, da bo država nekaj naredila, ni pametno, saj tako postaneš odvisen od države. Politika mora pomagati človeku, da si sam pomaga. Treba je verjeti v svoje sposobnosti, stremeti k nečemu boljšemu, a Slovenci radi potolčemo nekoga, ki pride višje, ker smo navajeni na 'vegetiranje'.

„V družbi, ki spodbuja ljudi, da so boljši, je vredno ostati in želim, da to Slovenija postane in zato si tudi prizadevam s konkretnimi potezami.“

Federico V. Potočnik se je rodil leta 1987 v Buenos Airesu, Argentini, v slovensko-španski družini. Po končani osnovni šoli se je z družino vrnil v Slovenijo, kjer končuje študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Poleg šolanja se od leta 2005 aktivno ukvarja z državno, predvsem pa z mednarodno politiko. Je mednarodni sekretar ter podpredsednik Mlade Slovenije, podmladka Nove Slovenije. V Izvršilnem Odboru Nove Slovenije pa je predstavnik mladine. V zunanji politiki zastopa Mlado Slovenijo v desnosredinskih mednarodnih organizacijah in je od leta 2013 namestnik generalnega sekretarja v podmladku Evropske Ljudske Stranke. Njegova področja udejstvovanja so preučevanje posledic indoktrinacije v post-komunističnih družbah in prehod v polne demokracije, pri čemer je aktiven v več organizacijah in iniciativah, ki se ukvarjajo s to tematiko. Se zanima tudi za migracijsko problematiko in evropsko zunanjo politiko.

Preberite tudi

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.