Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Ciril Valant (foto: Matjaž Merljak)
Ciril Valant

Ciril Valant: Živeti v Sloveniji je moja pravica

| 19.07.2013, 09:18 Matjaž Merljak

Ciril Valant je v Franciji rojeni podjetnik slovenskih korenin, ki dela v Sloveniji. Sodeloval je pri okrogli mizi 20. Tabora Slovencev po svetu (Zakaj ostati v Sloveniji? Mladi razpeti med Slovenijo in tujino.) Spregovoril je o povezanosti, ki jo je čutil v slovenski skupnosti v Parizu, kjer je odraščal in o ideji o vrnitvi.

Njegova mama je Francozinja, oče pa Slovenec. V Franciji je slišal Franceta Balantiča Sen o vrnitvi. Ob preselitvi je Slovenijo spoznal tudi v drugi luči, da ni oaza miru. Mislil je, da bo hitro napredoval: „Hitro sem videl, da v Sloveniji moraš imeti veze.“

Tudi on je dejal, da četudi je človek sposoben in ambiciozen, ne more napredovati, če nima vez. V francoščini besedna zveza „brez veze“ ne obstaja, tam izraz „cela ne sert a rien“ pomeni, da od tega ne bo kaj, to se pravi, da je uspeh oz. neuspeh odvisen od tega, kar imaš v roki.

Živeti v Sloveniji mu ni izziv, dejal je, da je to njegova pravica in ker je Slovenija lepa.

Spregovoril je tudi o osebnem spreobrnjenju. Preko skupnosti Emanuel je spoznal, kaj pomeni skupnost. Jezus je tisti, ki nas povezuje.

Ciril Valant, rojen 5. 6. 1979, je študiral v Franciji in ima končano višjo šolo tehnično-komercialne smeri. Leta 2001 se je v Sloveniji zaposlil na Preventu in tam bil odgovoren za strateško nabavo za francoski trg. Leta 2003 se je vrnil v Pariz in tam odprl predstavništvo za Prevent v Parizu. 2005 je odstopil s Preventa in se vrnil v Slovenijo. Tam se je poročil. Leta 2007 je delal za E.- Leclerc Slovenija in pomagal pri odprtju E-Leclerc v Mariboru kot direktor svežega programa. Leta 2009 je delal za Elektro Tabga za izpostavitev in izboljšanje v komerciali. Od tu naprej ga je pot vodila v lastno podjetje, tako da od leta 2011 živi kot SP. Je solastnik stavbne pravice na gradu Betnava d.o.o. v Mariboru in je izpostavil peletni center za mariborsko regijo, kateri bo odprt septembra 2013. Je oče šestih otrok in je srečno poročen. Je tudi član skupnosti Emanuel.

Preberite tudi

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.