Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Požar, gozdovi (foto: Wikipedia)
Požar, gozdovi

Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

| 22.07.2013, 13:40

Uprava za zaščito in reševanje je danes razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v vseh primorskih občinah, hkrati pa opozarja na povečevanje požarne ogroženosti naravnega okolja tudi drugod po Sloveniji. Na Primorskem je do preklica prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja.

Prav tako je prepovedano puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Po ostalih delih države se zaradi suhega, toplega in vetrovnega vremena povečuje požarna ogroženost naravnega okolja. Zato v upravi svetujejo previdnost pri uporabi ognja in naprav ter pri izvajanju dejavnosti in aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Veliko požarno ogroženost so na upravi za zaščito in reševanje razglasili na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor, napovedujejo v upravi za zaščito in reševanje.

Požarna ogroženost 22.7.2013
Požarna ogroženost 22.7.2013 © ARSO

Občine skladno z uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju v času velike požarne ogroženosti naravnega okolja organizirajo opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov v naravnem okolju. Pri tem morajo sodelovati lastniki, zakupniki oziroma drugi uporabniki zemljišč, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Zavod za gozdove Slovenije, lovske družine, kmetijci, gasilci, policija in drugi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.