Petra StoparPetra Stopar

Papež odgovarjal na vprašanja novinarjev

Svet | 30.07.2013, 08:10 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj na letalu, s katerim se je vračal s 7-dnevnega obiska v Braziliji, odgovarjal na vprašanja novinarjev. Dotaknil se je številnih tem, od homoseksualnega lobija v Vatikanu, do tega, kaj nosi v svoji torbi, ki jo je sam nesel na letalo.

Papež se je brez zadržkov in odkritosrčno prepustil novinarskim vprašanjem. Bil je vidno zadovoljen glede izkušnje svetovnega dneva mladih. Glede svoje varnosti je dejal, da se v vseh teh dneh ni zgodil niti en incident, vse je bilo spontano. Lahko je bil z ljudmi, jih objemal, pozdravljal. »Res je, da je vedno nevarnost, da se najde kakšen norec, ki lahko kaj stori, vendar pa je tu tudi Gospod,« je dejal papež in dodal, da je postavljanje razdalje med škofom in ljudstvom norost in da ima raje to norost.

Kanonizacija Janeza Pavla II.

Papež Frančišek je spregovoril tudi o kanonizaciji Janeza XXIII in Janeza Pavla II., ki bosta za svetnika razglašena na isti dan, vendar pa bodo najverjetnejši datum 8. december, prestavili na pomlad, saj so v omenjenem obdobju številne ceste na Poljskem poledenele in tako mnogi ne bi prišli v Rim. Glede svojega bivanja v Domu sv. Marte in ne v apostolski palači je dejal, da ne more živeti sam ali z majhno skupino ljudi. »Potrebujem ljudi, moram govoriti z njimi,« je dejal papež.

Skrivnostna črna torba

Rešena je bila tudi uganka, kaj papež nosi v črni torbi, ki jo je sam nesel na letalo.

»V njej ni ključa do atomske bombe. Vedno potujem s svojo torbo. In kaj je notri? Brivski aparat, brevir, dnevnik, rokovnik in knjiga, ki jo berem...«

Vatikanska banka

Lotil pa se je tudi bolj zahtevnih tem, med drugim o vatikanski banki, ki jo italijansko tožilstvo preiskuje zaradi suma pranja denarja: »Ne vem, kaj bo z vatikansko banko. Nekateri pravijo, da bi morala ostati banka, drugi bi jo preoblikovali v dobrodelni sklad, tretji pa bi jo zaprli. Vse to sem slišal, ne vem pa, kaj bo,« je dejal papež in dodal, da je problem banke kako jo reformirati, kako sanirati tisto, kar je treba sanirati.

Spregovoril je tudi o gejevskem lobiju.

»Vsi pišejo o gejevskem lobiju. V Vatikanu še nisem videl nikogar, ki bi imel na osebni izkaznici napisano, da je homoseksualec. Pravijo pa, da so med nami. Če homoseksualec išče Boga in je dobrega srca, kdo sem jaz, da bi ga sodil.«

Glede obhajila ločenim in znova poročenim je pojasnil, da je to kompleksen problem, o katerem bo oktobra razpravljal svet osmih kardinalov.

Benedikt XVI. kot ded

O prisotnosti Benedikta XVI. v Vatikanu pa je dejal, da ga ima kot za modrega deda oziroma očeta.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.