Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: SDM, Rio, 26. 7. 2013

Cerkev po svetu | 26.07.2013, 10:00 Marta Jerebič

Današnji dan SDM v Riu de Janeiru je potekal v znamenju zakramenta svete spovedi in nato zvečer križevega pota. Papež je spovedal nekaj mladih, na nadškofiji se je srečal z nekaterimi mladimi zaporniki. Opoldne je sledila molitev Angelovega češčenja, nato pa pozdrav organizacijskemu odboru SDM in sponzorjem. Pri kosilu se je srečal z mladimi, predstavniki vseh petih celin. Zvečer pa se je udeležil še križevega pota.

Opoldne po krajevnem času se je pred naškofijsko palačo v Rio de Janeiru zbrala pisana množica ljudi, ki so med prepevanjem nabožnih pesmi pričakali papeža Frančiška. Ko se je pojavil na osrednjem balkonu, iz katerega je visela zastava z njegovim grbom, kot smo to vajeni videti v Vatikanu, je vse zbrane toplo pozdravil in jih imenoval brate in prijatelje ter jim preprosto zaželel dober dan. Ti so mu glasno na pozdrav in veselo odgovorili.

Papež Frančišek se je najprej zahvalil Božji previdnosti, da je vodila njegove korake do Ria de Janeira ter hkrati izrazil svojo hvaležnost gostiteljem za topel sprejem naslednika apostola Petra. Nato je v nekaj besedah strnil glavni namen svojega potovanje v Rio:„Želim si, da bi moj obisk mesta Ria v vseh prenovil ljubezen do Kristusa in Cerkve, veselje, da smo povezani z Njim in da pripadamo Cerkvi ter da bi obnovil zavzetost za življenje in pričevanje vere.“

Papež med opoldansko molitvijo: otroci in ostareli gradijo prihodnost narodov

Nato je sveti oče spomnil, da je molitev angelovega čaščenja preprost izraz ljudske pobožnosti. Molimo jo v treh različnih trenutkih dneva, ki zaznamujejo potek naših vsakdanjih dejavnosti: zjutraj, opoldne in ob sončnem zahodu. Gre za pomembno molitev, je dejal, in vse povabil, naj skupaj z njim glasno molijo zdravamarijo.

Angelus v Riu de Janeiru
Angelus v Riu de Janeiru © Radio Vatikan
Dodal je, da nas molitev angelovega čaščenja spominja na čudoviti dogodek, ki je spremenil zgodovino, saj govori o učlovečenju Božjega Sina, ki je postal človek v Jezusu in Nazareta.

Papež Frančišek se je v kratkem razmišljanju ustavil še ob današnjih godovnjakih, starših Device Marije, sv. Joahimu in Ani. V njuni hiši je prišla na svet Marija, ki je v sebi nosila izredno skrivnost brezmadežnega spočetja. Rasla je v njunem domu, ob njuni ljubezni in veri se je naučila poslušati Boga in izpolnjevati njegovo voljo. Marija je svojo družino doživljala kot prednostni kraj posredovanje vere, je dejal.

V nadalevanju je sveti oče spomnil, da v Braziliji in v mnogih drugih deželah, ob godu Marijinih staršev praznujejo dan starih staršev, kot sta to bila za Jezusa Joahim in Ana. Opozoril je na veliko in pomemebno vlogo, ki jo stari starši imajo pri posredovanju človeške dediščine in vere, ki je bistvena za vsako družbo ter kako zelo je pomembno srečevanje in pogovor med generacijami, zlasti znotraj družine. Otroci in ostareli gradijo prihodnost narodov, je zatrdil. Ta pogovor med generacijami je zaklad, ki ga je treba ohranjati in krepiti, je poudaril. Ob tem je vso zbrano množico mladih povabil, naj stare starše pozdravijo in jim voščijo za praznik z močnmm aplavzom, kar so dvakrat z veseljem ponovili.

Papeževa posebna pozornost do najbolj trpečih

Papež Frančišek je, kot že rečeno, dopoldne po brazilskem času spovedal nekaj mladih, nato pa se je zadržal v zasebnem srečanju z mladoletnimi zaporniki.

Po besedah p. Federica Lombardija je bilo papeževo srečanje z zaporniki še eno od znamenj pozornosti do mladih, ki trpijo. »Sam papež je izrecno želel to srečanje. Naj povem, da tudi zdaj, ko ni več nadškof Buenos Airesa, vsake dva tedna telefonira skupini zapornikov iz svoje nekdanje nadškofije, s katerimi je ostal v prijateljskih odnosih

Mladi zaporniki, med njimi je bilo šest fantov in dve dekleti, so bili po Lombardijevih besedah ob srečanju s papežem zelo ganjeni. »Še posebej je bilo zgovorno neko dekle, ki je papežu dalo v blagoslov nekaj predmetov, zapela mu je pesem, ki jo je sestavila zanj in mu v imenu vseh zapornikov prebrala dolgo pismo. Potem pa so vsi skupaj dali papežu posebno darilo: plastični rožni venec, na križu pa je napisano: Nikoli več Candelaria (gre za nek nasilen dogodek, v katerem je leta 1993 umrlo veliko mladih). Papež je z njimi molil in jih opogumljal: Nikoli več nasilja, samo ljubezen«.

Kot že rečeno, pa je papež pred tem zasebnim srečanjem spovedal pet mladih. Med njimi je tudi 22-letni Renan Souza, ki je svetega očeta označil kot papeža ljudstva. »Bil sem zelo na trnih, ko se srečaš z njegovimi očmi in se ti on nasmehne, se ti zdi, da govoriš z očetom! Zdi se ti, da imaš Jezusa pred seboj. Čutiš se povsem na svojem mestu. Spoved je bila zelo spontana. Jaz sem mu govoril v portugalščini, on pa mi je odgovarjal v španščini. Od danes naprej bo moje življenje prav gotovo zelo, zelo drugačno

27-letna Italijanka Claudia Giampietro pa je po spovedi povedala, da je bila zelo ganjena, zanjo pa je bilo srečanje s papežem velik dar. »Besede svetega očeta nam na preprost način in jasno pomagajo odkrivati kakšen je Božji načrt nad vsakim izmed nas«, je dejala.

Povejmo še to, da je papež spovedoval v eni od spovednic na prostem v parku Quinta da Boa Vista, kjer so postavili 50 spovednic iz belega lesa. Frančišek je s tem sledil papežu Benediktu XVI. ki je leta 2011 v Madridu spovedal 4 mlade.

Zatem pa je papež kosil z 12 mladimi, ki so predstavljali vseh 5 celin. Povabil jih je, naj se darujejo drugim, saj bodo le tako našli upanje. Na srce jim je še položil, naj ne živijo osamljeno življenje, ampak v skupnosti.

Križev pot

Postaje križevega pota, ki ga je papež vodil nocoj na obali Copocabana, so bile povezane s problemi mladih v sodobnosti. Predstavljale so Jezusovo trpljenje, kot se izraža v mladini današnjega časa. Prvih trinajst postaj je bilo upodobljenih na 900 metrov dolgi poti, zadnja pa na osrednjem odru, kjer je bil tudi papež Frančišek. Vse skupaj je trajalo okoli eno uro in petnajst minut. V prizore je bilo vključenih 280 oseb. Teme posameznih postaj so torej bile: mladi v misijonih, spreobrnjenje, skupnost, mladi v imenu mater, semeniščniki, vera kot obramba življenja, pari, mladi v imenu trpečih žensk, študentje, socialna omrežja, mladi v zaporih in zaporniška pastorala, smrtne bolezni med mladimi, prazna mladost in navsezadnje še mladina s celega sveta.

SDM 2013 Rio - Križev pot
SDM 2013 Rio - Križev pot © SDM 2013

Postaje križevega pota so bile pripravljene na ta način, da bi nagovarjale mlade, tako kot še danes le Jezusova bolečina in trpljenje lahko spregovorita v težavah, s katerimi se le-ti soočajo. Tako pojasnjuje umetniški direktor dogodka, Ravel Cabral. Dodaja pa tudi, da je ta križev pot obenem sporočilo solidarnosti. Želja je namreč, da ne bi le govorili o težavah mladih, ampak da bi hkrati duha mladih spodbudili, da bi deloval skupaj s Kristusom.

SDM 2013 Rio - Križev pot
SDM 2013 Rio - Križev pot © SDM 2013

Križ simbol zmage in ljubezni

Obala brazilske plaže Copacabana je postala kraj molitve, ko se je na tisoče mladih iz vseh koncev sveta udeležilo slovesnosti križevega pota. To je bila umetniška predstavitev s toplimi barvami in ganljivimi trenutki. Romarji iz Brazilije, Mehike, Argentine, Nemčije in ZDA so vodili 13 postaj. Pri 14. postaji so prispeli do glavnega odra, kjer so se srečali s papežem Frančiškom. V svojem nagovoru je poudaril, da križ pomeni veliko več kot prikazuje:

S križem se Jezus združi s tišino žrtev nasilja, tistimi, ki ne morejo več kričati, še posebej nedolžnimi in nezaščitenimi. S križem je združen z družinami v stiski, tistimi, ki žalujejo za izgubljenim otrokom ali trpijo, ko vidijo, da postanejo žrtve lažnega raja, npr. tistega, ki ga ponujajo droge.”

SDM 2013 Rio - Križev pot
SDM 2013 Rio - Križev pot © SDM 2013

Molitve vsake postaje so se osredotočile na vprašanja, povezana z mladimi, med drugim so obravnavala izzive, s katerimi se srečujejo mlade matere, neozdravljive bolezni, spreobrnjenje, zaščito življenja, zapor, duhovne poklice in študentsko življenje. Papež je pojasnil, da Jezus prek križa kaže svojo podporo vsakemu - tistemu, ki je lačen, ali tistim, ki so izgubili svojo vero v Cerkev.

Križev pot
Križev pot © Radio Vatikan
Na križu je Jezus združen s tistimi, ki so preganjani zaradi svoje vere, prepričanja ali barve kože. Na križu je Jezus združen s toliko mladimi, ki so izgubili vero v politične institucije, saj vidijo le sebičnost in korupcijo. Združen je s tistimi mladimi, ki so izgubili vero v Cerkev, ali celo Boga, zaradi nepoštenosti kristjanov in služabnikov evangelija.”

Križ, ki so ga mladi nosili od postaje do postaje, je križ, ki ga je Janez Pavel II. namenil za svetovne dneve mladih, ko je začel te slovesnosti. Papež Frančišek je dodal, da je križ veliko več kot simbol žrtvovanja. Križ, je dejal, je upanje.

Komu želite biti podobni? Želite biti podobni Pilatu, ki ni imel poguma, da bi šel proti toku, da bi rešil Jezusovo življenje, in si je namesto tega umil roke. Dragi prijatelji, Kristusov križ nas uči biti podobni Simonu iz Cirene, ki je Jezusu pomagal nesti težak križ

Papež je mladim dejal, da zlo, trpljenje in celo smrt nimajo zadnje besede, saj Jezus daje upanje in življenje. Pojasnil je, da je križ, ki je bil simbol sovraštva in poraza, postal simbol zmage in ljubezni.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.