Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež mladim: ne pustite si ukrasti upanja!

| 19.07.2013, 12:50 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo čez tri dni odpotoval na svoje prvo mednarodno potovanje v Brazilijo. Medtem ko mladi prostovoljci mrzlično pripravljajo še zadnje podrobnosti za potek svetovnega dneva mladih, se bomo danes spomnili, kako je papež le nekaj dni po svoji izvolitvi mlade povabil na srečanje v Rio de Janeiro.

Na cvetno nedeljo, 24. marca letos, je papež Frančišek prvič napovedal, da se bo v Braziliji čez štiri mesece srečal z mladimi. Frančišek, ki je bil papež šele 11 dni, je namenil posebno misel mladim, ki so bili pomešani med 200 tisoč udeleženci na Trgu sv. Petra. Njegovo sporočilo je izžarevalo toplino in duhovno moč, ki ju je svet takrat v njem šele začel spoznavati. „Dragi mladi, videl sem vas, ko ste vstopali v procesiji. Predstavljam si vas, kako praznujete okrog Jezusa in mahate s palmovimi vejami; predstavljam si vas, kako vzklikate Njegovo ime in izražate svoje veselje, da ste z Njim! Vaš delež pri tem praznovanju je zelo pomemben! Prinašate nam namreč veselje vere in nam govorite, da moramo našo vero živeti z mladim srcem. To mlado srce moramo imeti tudi pri sedemdesetih, osemdesetih letih! S Kristusom srce nikoli ne ostari! Vendar pa tudi vi dobro veste, da je Kralj, ki mu sledimo in ki nas spremlja nekaj posebnega: On je Kralj, ki nas ljubi vse do križa ter nas uči služiti in ljubiti.“

To veselje pa po besedah papeža Frančiška nima nič opraviti s stvarmi tega sveta. „Naše veselje se ne rodi iz tega, da posedujemo veliko stvari, ampak iz srečanja z neko Osebo, z Jezusom, ki je med nami. Rodi se iz zavedanja, da z Njim tudi v težkih trenutkih in takrat, ko se srečamo z mnogimi problemi in težavami, ki se zdijo nepremostljive, nismo nikoli sami!“ V takšnih trenutkih se po papeževih besedah lahko zgodi, da ne vemo več, katera je prava pot in takrat pride sovražnik, hudič, ki je pogosto zamaskiran v angela in nam zahrbtno ponavlja svoje besede. „Ne poslušajte Ga! Sledimo Jezusu! Vendar pa predvsem vemo, da je On tisti, ki spremlja nas in nas položi na svoje rame: v tem sta naše veselje in upanje, ki ju moramo prinašati v naš svet! Prosim vas, ne pustite, da vam ukradejo upanje! Ne pustite si ukrasti upanja! To upanje nam da Jezus.

Papež Frančišek je nato svoj pogled usmeril preko oceana h Kristusu Kralju v Riu de Janerio: „Srečali se bomo v tistem velikem brazilskem mestu! Predvsem duhovno se dobro pripravite po vaših skupnostih, da bo tisto srečanje znamenje vere za ves svet. Mladi morajo svetu ponoviti, da je dobro slediti Jezusu, da je dobro hoditi z Jezusom, da je Jezusovo sporočilo dobro, da je dobro izstopiti iz nas samih in se odpraviti na obrobja sveta, da bi prinašali Jezusa! Tri besede: veselje, križ, mladi“!. Te besede je papež pred štirimi meseci mladim položil na srce. Danes pa jim je preko družbenega omrežja twitter sporočil, da se bo z njimi srečal čez tri dni. Pozdravil je vse, ki se že mudijo v Rio de Janeiru in vse, ki so še na poti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.