Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: P. Lombardi: Vsi smo vznemirjeni pred prvim mednarodnim potovanjem papeža Frančiška

Papež in Sveti sedež | 17.07.2013, 14:54 Marta Jerebič

Direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža p. Federico Lombardi je danes na tiskovni konferenci podrobneje predstavil papežev program na svetovnem dnevu mladih v Riu de Jeneiru v Braziliji.

Po besedah p. Lombardija so vsi vznemirjeni pred tem prvim mednarodnim potovanjem papeža Frančiška. To je zelo pomenljiv obisk, saj bo potoval na svojo celino, je dejal p. Lombardi in dodal, da to seveda daje posebno značilnost pričakovanjem.

Papež Frančišek ni sam izbral kraja svojega prvega potovanja. Svetovni dan mladih v Riu je določil že njegov predhodnik Benedikt XVI. To se je pravzaprav zgodilo tudi Benediktu XVI., ko je na prvo potovanje odšel na SDM v Koeln, dogodek pa je zasnoval Janez Pavel II.

Potovanje je bilo torej že določeno, vendar pa je papež Frančišek program obogatil še z drugimi dogodki, ki sprva niso bili načrtovani, na primer obiskom svetišča v Aparecidi, revne četrti in srečanjem z vodstvom odbora latinskoameriških škofovskih konferenc. Sicer pa je papežev program podoben kot za druge svetovne dni mladih. Sprejem v četrtek, križev pot v petek, molitveno bdenje v soboto in sklepna sveta maša v nedeljo.

P. Lombardi je spomnil, da je Janez Pavel II. Brazilijo obiskal štirikrat, Benedikt XVI. pa enkrat. Papež Frančišek je torej tretji papež, ki bo obiskal to državo.

Zamisel svetovnih dni mladih se je rodila s pontifikatom Janeza Pavla II. Gre za srečanja mladih z vsega sveta s papežem, je dejal p. Lombardi. »Svetovnih dni mladih si torej ni mogoče zamišljati brez papeža. Je temeljni del dogodka.«

P. Lombardi se je odzval tudi na proteste, ki v teh dneh potekajo v Braziliji. Mnogi se namreč sprašujejo, ali bodo potekali tudi v času papeževega obiska. Vatikanski tiskovni predstavnik je ob tem izrazil popolno zaupanje v oblasti, da bodo obvladale položaj, zato v Brazilijo odhajajo z vedrino, vedoč tudi, da ti protesti niso uperjeni proti papežu ali Cerkvi.

P. Lombardi je še pojasnil, da papež Frančišek na letalu ne bo odgovarjal na vprašanja novinarjev, kot je bil to običaj doslej. Sveti oče jih bo le pozdravil.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.