Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Oja, oja, pa ti ljub'ca moja

| 17.06.2013, 20:08

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je bila spletena iz venčka ljubezenskih pesmi, ki so jih pletli Kranjski furmani s Primskovega pri Kranju, družina Miklavž iz Mislinje, sestre Jakob iz Zavrha pri Dobrni, Paridolske korenine, pevke iz Beltincev, Fante z vasi iz Škocjana in okolice na Dolenjskem, pevci iz Tepanj in Prešmentani faloti iz Stoperc.

Iz našega arhiva smo izbrskali napeve, ki govorijo o ljubezni. Pravzaprav je ta vsebinski sklop v repertoarju pevcev ljudskih pesmi najobsežnejši. Marsikje se ljubezenska tematika prepleta v pripovednih pesmih, vojaških, stanovskih in drugih pesmih. Med ljubezenskimi pesmimi tako najdemo vasovalske, fantovske in dekliške pesmi, vesele zaljubljene, pa žalostne, pesmi o zavrnjeni ljubezni, o ljubezni, ki tolaži in zdravi, o ljubezni, ki jo preprečujejo drugi ljudje, bolezen ali celo globoka reka. Ljubezenske pesmi izražajo ljubezenska čustva, opevajo ljubljeno osebo, govorijo o srečanju in slovesu zaljubljenih, pa tudi o vasovalskih prigodah.

Ljubezensko obarvano oddajo so pletli Kranjski furmani s Primskovega pri Kranju, družina Miklavž iz Mislinje, sestre Jakob iz Zavrha pri Dobrni, Paridolske korenine, pevke iz Beltincev, Fante z vasi iz Škocjana in okolice na Dolenjskem, pevci iz Tepanj in Prešmentani faloti iz Stoperc.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.