Petra StoparPetra Stopar

Papež nuncijem: ne popustite duhu tega sveta

Svet | 21.06.2013, 13:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je dopoldne srečal z apostolskimi nunciji, ki so predstavniki Svetega sedeža po vsem svetu. Povabil jih je, naj ljubijo Cerkev in deželo, ki so ji poklicani služiti. Izpostavil je osrednje mesto pričevanja in ljubezni ter jih spodbudil, naj se izogibajo mlačnosti duha in življenja.

Papež je v začetku nagovora apostolskim nuncijem povedal, da razume njihovo stisko, ki jo doživljajo ob trpljenju različnih narodov, pa tudi v tem, da nikjer ne morejo pognati korenin. Zato je vsakemu posebej zagotovil svojo bližino. Vaše življenje je kot življenje nomadov, jim je dejal. „To vključuje dva elementa. Najprej žrtev, saj je to potovanje s potovalko v roki mrtvičenje samega sebe, kajne? Treba se je odreči stvarem, prijateljem in vedno začenjati na novo. To pa ni lahko. Pomeni živeti v negotovosti, izstopiti iz nas samih, živeti brez korenin, brez stalne skupnosti, vendar pa vedno v ljubezni do Cerkve in dežele, ki ste ji poklicani služiti.“

Papež je zatem izpostavil pomembnost strokovnosti, vendar pa je po njegovih besedah še bolj pomembno, da zna biti nuncij blizu ljudem in zaupati v Gospoda, ki nas edini nikoli ne razočara.

Ta domačnost življenja z Jezusom naj bi po besedah svetega očeta vsak dan spremljala papeževe predstavnike. Tudi zanje namreč obstaja nevarnost, da bi padli v posvetno duhovnost: „Popustiti duhu tega sveta, ki nas vodi do uresničitve nas samih in ne v slavo Bogu, je neke vrste buržoazija, mlačnost duha in življenja, ki nas vodi k temu, da se iščemo lagodno in mirno življenje.“

Po papeževih besedah naj bi predstavniki Cerkve težili k bistvenemu - h Kristusu in njegovemu evangeliju, sicer lahko osmešijo svoje sveto poslanstvo.

Če pastirji popustijo posvetnemu duhu, so izpostavljeni posmehu. Lahko sicer dobijo kakšno pohvalo, vendar pa jih bodo ti isti ljudje kmalu kritizirali“, je dejal sveti oče in zatem zbrane večkrat povabil, naj vse delajo iz ljubezni in vedno iščejo skupno dobro. Glede izbire kandidatov za škofe pa jim je takole svetoval: „Bodite pozorni na to, da bodo pastirji vedno blizu ljudem. Naj jim bodo očetje in bratje, naj bodo blagi, potrpežljivi in usmiljeni; naj ljubijo uboštvo. Pazite, da ne bodo ambiciozni in si ne bodo želeli škofovstva.“ Po papeževih besedah naj bi bili škofje predvsem dobri varuhi črede, ki jim je zaupana.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.