Petra StoparPetra Stopar

Lurško votlino prizadela poplava

| 20.06.2013, 15:42 Marta Jerebič

Lurd je v minulih dneh poplavila reka Gave. Pri tem je bilo prizadeto tudi območje tamkajšnjega svetišča, ki je zaradi tega v glavnem zaprto za romarje.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal župnik v Štandrežu Karlo Bolčina, ki se je pogovarjal z lurškim ceremonierjem, je škoda ogromna. „Razen v baziliki rožnega venca je povsod drugod popolnoma vse uničeno. Samo v baziliki Pija X. je uničenih 1400 mašnih plaščev, na stotine ciborijev in kelihov. V lurški votlini je voda prišla čez strop, kar pomeni, da je vse v zakristiji uničeno. Najhujše pa je to, da iz bazilike sv. Bernardke in Pija X. niso rešili Najsvetejšega, tako da je bilo tudi Najsvetejše skrunjeno zaradi vode, tako da so se posvečene hostije razlile po vseh bazilikah. Zato namerava škof kot prvo dejanje narediti spravno dejanje.“

Jutri naj bi v Lurdu znova odprli baziliko rožnega venca, kjer je bila poplavljena le ploščad. Sicer pa tamkajšnji župan priporoča, naj do konca meseca julija ne bi imeli organiziranih romanj.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.