Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papež: naj se ustavi trpljenje v Siriji in nasilje v Sveti deželi

Cerkev po svetu | 20.06.2013, 13:32 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sprejel udeležence zasedanja Združenja za pomoč vzhodnim Cerkvam. Letos posebno pozornost namenjajo razmeram kristjanov v Siriji, Iraku, Egiptu in Sveti deželi. Sveti oče je ob tem posebej pozval k pomoči sirskemu prebivalstvu.

Papež je pozval h končanju vsakršnega nasilja ter verske, kulturne in družbene diskriminacije. Spor, ki seje smrt, naj da prostor srečanju in spravi, ki prinaša življenje.

Pozivam vas, da naredite vse, kar je v vaši moči, da olajšate težke razmere prizadetih prebivalcev, zlasti v Siriji,“ je dejal sveti oče in dodal, naj se v molitvah spomnijo Cerkve v Siriji.

V njegovih mislih pa ni samo ta država, ampak tudi Sveta dežela: „Čutim globoko cerkveno zaskrbljenost za razmere številnih bratov in sestra, ki živijo v razmerah nasilja, za katerega se zdi, da se ne bo nikoli končalo in ne prizanaša nedolžnim in najšibkejšim. Verniki smo poklicani, da nenehno in z zaupanjem molimo, da bo Gospod podaril mir, skupaj z edinostjo in solidarnostjo.“

Papež Frančišek je dejal, da bo naše delovanje učinkovito samo, če bo ukoreninjeno v veri, molitvi in predvsem v sveti evharistiji. Ob koncu je pozval še k vzgoji mladih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.