Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra  (foto: p. Robert Bahčič, OFM)
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra | (foto: p. Robert Bahčič, OFM)

Papež Frančišek: Recimo da ljubezni

Papež in Sveti sedež | 16.06.2013, 15:03

Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije je v sklopu praznovanj Leta vere za ta konec tedna organiziral t.i. dan „Evanglija življenja“. Ime nosi po okrožnici papeža Janeza Pavla II., ki govori o vrednosti človeškega življenja in o kristjanovem odnosu do njega v vseh njegovih obdobjih: od trenutka spočetja do zadnjega diha v nemočni starosti.

Ob praznovanju dneva „Evangelija življenja“ se je že sinoči ob molitvi veroizpovedi v številnih jezikih vila procesija od Angelskega gradu do Trga sv. Petra Vatikanu. Danes je molitev dosegla svoj vrhunec v evharistični daritvi, ki jo je vodil papež Frančišek in pri kateri so sodelovali malodane predstavniki vseh narodov. V homiliji med sveto mašo jim je nakazal smernice, ki prinašajo luč na včasih dokaj zapleteno življenjsko pot.

"Pot, začrtana od Boga, vodi v življenje, medtem ko obračanje k idolom vodi v smrt,“ je v homiliji zatrdil papež Frančišek in na več mestih poudaril Božje usmiljenje, saj nam Bog vedno odpušča. Povabil je: „Recimo „Da!“ ljubezni in ne sebičnosti, recimo „Da!“ življenju in ne smrti, recimo „Da!“ svobodi in ne zasužnjenosti tolikim idolom, malikom našega časa. Z eno besedo: recimo „Da!“ Bogu, ki je ljubezen, življenje in svoboda in ki nikoli ne razočara!

Ob misli na današnjo Božjo besedo je sveti oče poudaril: „Ko hoče človek uveljavljati samega sebe tako, da se zapre v lastni egoizem in se postavlja na mesto, ki pripada Bogu, začne sejati smrt. Sebičnost vodi v laž, s katero želi človek preslepiti samega sebe in bližnjega. Toda Bogu ne moremo lagati.“ Nato je sveti oče spomnil na Božje zapovedi, ki niso seznam samih prepovedi, češ ne smeš to, ne smeš ono, ne smeš tretje. Nasprotno: zapovedi so himna življenja in spev ljubezni. Zatrdil je, da je naše življenje izpolnjeno samo v Bogu, saj je samo on vir življenja. „Jezus je učlovečeni živi Bog, Jezus prinaša življenje in ga sooča s številnimi dejanji, ki prinašajo smrt kot so greh, sebičnost, zaprtost v nas same. Jezus nas sprejema, nas ljubi, dviga, opogumlja, odpušča in nam znova daje moč za nadaljevanje poti, saj nam vrača življenje.“

Ob zagotovilu, da je Bog usmiljen, je papež Frančišek povabil vso zbrano množico naj skupaj z njim večkrat ponovi: „Bog, živi Bog, je usmiljen!“, kot bi hotel v en sam stavek strniti celotno vsebino svojega sporočila in prebuditi veselje do življenja. Homilijo je sklenil z zagotovilom, da smo rešeni samo po veri v živega Boga, v Boga, ki nam je v Jezusu Kristusu podaril svoje življenje z darom Svetega Duha, da po njej živimo kot pravi svobodni in srečni Božji otroci.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.