Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Beatifikacija prvega novinarja Odoarda Focherinija

Cerkev po svetu | 15.06.2013, 11:00 Marta Jerebič

V italijanskem mestu Carpi je dopoldne potekala beatifikacija Odoarda Focherinija, prvega novinarja, ki je bil razglašen za blaženega. Med 2. svetovno vojno je pred holokavstom rešil več kot 100 Judov. S ponarejenimi dokumenti jim je pomagal, da so prečkali italijansko mejo. Ko so ga nacisti zajeli, je umrl v nemškem koncentracijskem taborišču.

Focherini je bil oče sedmih otrok. Njegovi sorodniki se ga spominjajo kot človeka, ki navdihuje. Njegova najstarejša hči Olga še hrani pisma, ki jih je pisal oče iz zapora in so zdaj del njihovega družinskega zaklada. „Olga, najstarejša hči, je bila stara trinajst let, ko so jim ubili očeta,“ je za agencijo Romereports povedal Focherinijev vnuk Francesco Manicardi. Hči se ga spominja kot ljubečega očeta, ki se je vedno želel igrati s svojimi otroki. Bil je tudi nežen mož in z ženo sta znala povezovati krščanske vrednote z delom v Katoliški akciji, in državljanske vrednote, ko je imel možnost reševati preganjane Jude.

Na delu je Focherini vedno govoril proti diskriminaciji. Delal je za L'Avvenire d'Italia, katoliški dnevnik, ki izhaja še danes. Njegov sedanji urednik Marco Tarquinio je prepričan, da lahko novi blaženi tudi sodobnim novinarjem daje zelo dragocen nauk.

„Prav tako, kot je Odoardo Focherini posebej cenil Jude, ki so jih takrat preganjali, moramo imeti tudi mi oči, ki se osredotočijo na tiste, ki jih ponavadi izpustimo izpod žarometov. Osredotočiti se moramo na tiste, za katere menijo, da niso primerni za novice.“

Postulator za beatifikacijo duhovnik Giovangiuseppe Califano pa je povedal, da nam je Odoardo Focherini zapustil svojo čisto, gorečo in razsvetljujočo vero. Njegove zadnje besede, kot se jih spominjajo tisti, ki so bili priča njegove smrti, nam povedo, da se je zavedal, da je svoje življenje žrtvoval za Cerkev, papeža, vero, svojo družino, za tiste, ki jih je ljubil.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.