Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Rio de Janeiro: Križev pot na obali Copacabana

Cerkev po svetu | 12.06.2013, 06:53

Rio de Janeiro je metropola ob obali morja. Kraj je kot naravni raj, zaznamovan z iskanjem ravnovesja med človekom in naravo. Je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu in predstavlja vrata v državo sprejemajočega ljudstva in belih plaž.

Na eni izmed le-teh, na slavni plaži Copacabana, ki je srce mesta, se bo odvijal eden glavnih dogodkov 28. svetovnega dneva mladih. To bo križev pot, ki je na programu 26. julija. Potekal bo na dveh mestih istočasno. Prva uprizoritev se bo odvijala v bližini papeža Frančiška, druga pa med množico vernikov. Večja uprizoritev bo razdeljena na trinajst podijev, pot bo dolga okoli 900 metrov, trajala pa bo eno uro in pol. Osnutek med drugim predvideva uporabo hidravličnih dvigal, svetlobne efekte in ognjemet.

Organizatorji obljubljajo tudi presenečenja. Doslej se potrdili, da eden izmed prizorov vključuje Marijino prikazanje. Znano pa je še, da bo Jezusa odigralo več igralcev. Posebno vlogo med križevim potom bo imel tudi križ svetovnega dneva mladih, ki po Braziliji in sosednjih državah roma že vse od leta 2011. Nosilo ga bo 30 mladih iz lokalnih župnij. Zastave posameznih narodov pa bodo nosili mladi iz okoli 200 držav.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.