Petra StoparPetra Stopar

Veliki brat opazuje

Svet | 11.06.2013, 16:53 Andrej Šinko

V preteklem tednu sta Guardian in Washington Post objavila informacije o programih zbiranja telefonskih podatkov in nadzoru interneta s strani ameriških obveščevalnih služb. Edward Snowden je pojasnil, da je imel kot nekdanji sodelavec Cie možnost priti do vseh informacij o katerikoli osebi in jih zlorabiti. Ob tem je dodal, da ga ne moti lov za teroristi, ampak vsesplošni nadzor vsega. ZDA sicer omenjenih programov nadzora nad državljani za zdaj ne nameravajo spremeniti.

Profesorica doc. dr. Mojca Ciglarič z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko pojasnjuje, da gre pri shranjevanju omenjenih podatkov za dve stvari. Na eni strani za nadzor prometnih podatkov v telefonskih pogovorih. „Pri operaterjih se zbirajo podatki o tem, kdo, kdaj, koga je klical in koliko časa je trajal pogovor. Sama vsebina pogovora se sicer ne beleži, ampak vseeno lahko s pomočjo teh podatkov precej natančno profilirajo naše socialno življenje. Druga stvar pa je direkten dostop do uporabniških podatkov. Na primer na Facbooku, Googlu, Dropboxu … Omenjeni Ameriški vladni program naj bi imel neposreden dostop do teh podatkov na strežnikih. Podjetja so sicer dala izjave, v katerih se sprenevedajo, češ da nič ne vedo o tem projektu, da podatke dajejo samo v skladu z zakonom. Ampak jasno je, da jih dajejo.

Prometni podatki o klicih se sicer od leta 2007 beležijo tudi v Sloveniji. Teh klicev je približno 2,5 milijarde na leto. Prav tako pa ponudniki dostopa do interneta beležijo internetne prometne podatke. „Kam se vzpostavljajo povezave s katerimi IP naslovi. To je na podlagi tako imenovane retencijske direktive Evropske unije in ti podatki naj bi se hranili za potrebe preiskovanja teh hujših kaznivih dejanj,“ pravi Ciglaričeva. Ob tem dodaja, da je možno zabrisati sledljivost, da se do želenih strežnikov dostopa prek posrednikov. Za takšen način spletnega dostopanja se ponavadi odločajo potencialni kriminalci, navadni državljani pa ne.

Po besedah Ciglaričeve hranitev omenjenih podatkov predstavlja nevarnost za zlorabe, saj je iz njih možno pridobiti veliko informacij o posamezniku. „V javnost lahko pride, da večino svojega prostega časa prebijete na telefonu s svojo babico ali pa na vročih linijah. Komu je mogoče vseeno, če to pride v javnost, komu drugemu pa ni.

Kopičenje zasebnih podatkov o ljudeh vzbuja tudi skrb evropskih voditeljev, zato bodo o zbiranju telefonskih podatkov in nadzoru nad medmrežjem govorili na ministrskem srečanju v Dublinu konec tedna. Nemška kanclerka Angela Merkel bo o omenjeni tematiki spregovorila tudi s predsednikom Barackom Obamo, ki bo sredi junija obiskal Berlin.

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.